Vijesti

08.12.2014. 21:50:58 - Libela

Izvje规e

UNICEF: "2014. je godina horora, straha i o鑑ja za milijune djece"

Milijuni djece diljem svijeta trenutno su podvrgnuti u綼su i ekstremnom nasilju uzrokovanom oru綼nim sukobima i virusom ebole, izvijestio je UNICEF ju鑕r u svom izvje规u.

"Godina 2014. bila je godina horora, straha i o鑑ja za milijune djece, a u sukobima diljem svijeta do izra綼ja je do筶o do neopisivog nasilja", objavljeno je na web stranici UNICEF-a.

Prema izvje规u,  procjenjuje se da oko 230 milijuna djece 緄vi u podru鑚ima u kojima su aktivni oru綼ni sukobi, a 鑑k 15 milijuna djece je zahva鎒no sukobima u Iraku, Ju緉om Sudanu, Centralnoafri鑛oj Republici, Palestini, Siriji i Ukrajini. Samo u Siriji je 7,3 milijuna djece stradalo, a broj stradalih u nedavnom sukobu u Ukrajini iznosi 128.000.

U izvje规u se tako餰r navodi da je tijekom 50-dnevnog sukoba u Gazi ovog ljeta,  538 djece poginulo, vi筫 od 3.370 ih je ranjeno, 1.500 njih su postali siro鑑d, a 54.000 ih je ostalo bez krova nad glavom.

UNICEF je tako餰r istaknuo da je najmanje pet milijuna djece bilo prisiljeno odustati od 筴olovanja u zemljama pogo餰nim virusom ebole.

"Ovo je bila razorna godina za milijune djece. Djeca su ubijana dok su sjedila u razredu i tijekom spavanja u svojim krevetima. Mnogi od njih su postali siro鑑d, oteti su, mu鑕ni, regrutirani, silovani, pa 鑑k i prodavani u roblje. Nikada u novijoj povijesti, toliko djece nije bilo podvrgnuto takvoj neizrecivoj okrutnosti", izjavio je Anthony Lake, izvr筺i direktor UNICEF-a.

"Na綼lost, ironi鑞o je da na 25. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta, kada bismo trebali slaviti napredak na globalnoj razini, mi imamo milijune djeca 鑙ja su prava brutalno povrije餰na",kazao je Lake, te dodao: "Nasilje i trauma u鑙nit 鎒 veliku 箃etu djeci – to 鎒 potkopati snagu dru箃va. Svijet mo緀 i mora u鑙niti vi筫 da bi 2015. bila puno bolja za svako dijete. Svako dijete koje odrasta zdravo, jako, sigurno i obrazovano je dijete koje mo緀 pridonijeti sebi, svojoj obitelji, zajednici, narodu, 箃ovi筫 na筼j zajedni鑛oj budu鎛osti".

 

Tagovi: brutalnost, djeca, izvje规e, nepravda, rat, svijet, unicef

Vezani 鑜anci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM