Vijesti

10.12.2014. 21:12:21 - rtl.hr (Libela)

Anketa o pobačaju

75 posto građana i građanki protivi se zabrani abortusa

Prosvjed Ženske mreže Hrvatske

Prosvjed Ženske mreže Hrvatske

Agencija Promocija Plus na traženje RTL-a napravila je anketu o pobačaju u Hrvatskoj, a u anketi je sudjelovalo 1.300 ispitanika/ica.

Postojeći zakon, po kojem je pobačaj legalan, podržava 75 posto ispitanika/ica. Takav stav najviše podržavaju građani i građanke sjevernog Jadrana, a najmanje oni s prebivalištem u Dalmaciji.

Nadalje, 29 posto ispitanih smatra kako liječnici/e imaju pravo na priziv savjesti uz strogu kontrolu da to isto ne čine u privatnoj praksi.

Rezultate ankete komentirale su aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske.

"Mislim da je 75 posto građana i građanki mudrije i da razumiju što znači ukoliko bi pobačaj bio sankcioniran", rekla je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Također, aktivistkinje Ženske mreže smatraju da na ispitanike/ce koji smatraju da pobačaj treba zabraniti najviše utječe crkva. Stoga, Đurđica Kolarec ističe: "To je jednako kao utjecaj Katoličke crkve koja je sad u sve pore ušla. I naši dužnosnici se danas prvo kreću konzultirati s crkvom".

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske nedavno su i prosvjedovale zbog priziva savjesti liječnika koji odbijaju raditi pobačaje.  Napomenimo, kako u anketi 43 posto ispitanih smatra da je obavljanje pobačaja zakonska obaveza svih,  dok 29 posto smatra da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, uz strogu kontrolu da to ne čine privatno.

"Ne samo što nije dostupan, nego se liječnici pozivaju na priziv savjesti, što je meni potpuno van pameti jer je to isto kao da jedan general kaže da neće pucati ili sudjelovati u ratu, a to mu je profesija. Onda neka bira drugu profesiju", smatra Kolarec.

Zbog toga što pobačaj, naročito u manjim mjestima, nije svim ženama jednako dostupan, neke biraju odlazak preko granice, gdje je taj zahvat jeftiniji, a statistike pokazuju, kažu u Centru za ženske studije – ovu tešku odluku donose žene koje su već rodile dvoje djece.

"Obično kada se pomišlja o pobačaju misli se vjerojatno na mlade žene, misli se o neodgovornom seksualnom životu. No, pokazuje se da tome nije tako zbog ekonomske situacije, već je do same odluke obitelji i žene koliko će djece imati. Najčešće pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece", dodaju iz Centra za ženske studije.

Tagovi: abortus, anketa, hrvatska, pobačaj, pravo žene da odlučuje o svom tijelu, pravo žene na abortus, priziv savjesti, rtl, zakon, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (21)

Stari komentari

:
Nisam baš siguran za ove podatke.

Ali, čak i da sad jesu takvi, za par godina više neće biti. Treba samo malo pričekati da ova bajna gospodarska situacija, opća propast muško-ženskih odnosa i pad nataliteta na negdje oko jedan ili ispod, učine svoje.

A učinit će.

I jako se varaju ako misle iz Ženske mreže da su jedini protivnici pobačaja oni iz Crkve. Istina je da su najglasniji, ali ja znam i anarhiste i deklarirane komuniste koji nipošto nemaju "to je pitanje mog tijela" crno-bijeli feministički stav. E, da, i masu ateista.
10.12.2014. 22:20
Bocko:
Ja bih volio vidjeti koliko bi građana podržalo pravo na muški, tj. ekonomski abortus.
10.12.2014. 22:38
zlatan:
PROVOKATORE, ja prvi ne volim da ima pobačaja. Tu mislim na neopravdane pobačaje. Ali sve ovo ide u jednom opasnom smjeru. Može nam se lako dogoditi da su sljedeće na redu žene koje ne žele ili koje ne mogu imati djecu. Ili muškarci koji također ne žele ili ne mogu imati djecu. Čini mi se da će ova novovjeka Inkvizicija nakon eventualne zabrane pobačaja raspiriti hajku na takve osobe.
Zatim će na red doći oni koji ne žele imati više od dvoje, troje ili ne znam već koliko djece. Pa će onda doći red na homoseksualne osobe, na ljevoruke i šta ja znam koga sve neće ciljati novovjeki barbarski Inkvizitori.
Ali takva krvoločna polemika dala bi se izbjeći samo ako bismo mlade ljude naučili odgovornom spolnom ponašanju, kada bi one koji već jesu u braku, imaju obitelj, naučilo da odgovorno planiraju tu svoju obitelj. Tada ne bi bilo polemike ZA i PROTIV, jer bi potreba za abortusom bila svedena na minimum. Srećom abortusa ima jako malo, unatoč galami novovjekih Inkvizitora.
10.12.2014. 22:51
zlatan:
PROVOKATORE, čemu čuđenje da ima ateista protivnika pobačaja? Ispada da su vjernici (premda ni sami nemaju pojma u što vjeruju, niti jedan pravi vjernik nije mi nikada uspio objasniti svoje vjerovanje), dakle ispada da su vjernici bolje osobe od ateista. Bez veze razmišljanje, nečija dobrota ne ovisi o njegovom uvjerenju.
Evo primjera. Kada je u njemačkim zemljama i srednjoj Evropi bjesnio Tridesetogodišnji rat (1618-1648), i kada bi vojnici neke od zaraćenih strana (katolički i protestantski kršćani) krenuli u pokolj, pitali bi sljedeće. A kako ćemo znati ubijamo li svoje ili neprijatelje? Jer svi su bili kršćani, a govorili su i istim jezikom. Zapovjednici bi im rekli: ubijajte koga stignete, ako su neprijatelji idu ravno u pakao, ako su naši idu ravno u raj. Bog će odlučiti gdje će tko, a vaša je zadaća da ubijate bez milosti. Eto kako su ti monopolisti na svoju vjersku istinu prdekali gluposti. Gluposti zbog koje je umrlo nebrojeno mnogo ljudi. Kroz cijelu povijest.
10.12.2014. 23:02
:
@Bocko

To uopće nije stvar za raspravu. Ako žena ne samo da ima pravo na pobačaj, nego se ima pravo odreći djeteta i poslije poroda, to isto pravo MORA imati i muškarac, inače je posve jasno riječ o diskriminaciji.

@Zlatane

Treba imati u vidu širu sliku. I gdje je i na kojoj strani prava društvena moć. A ona definitivno nije više na strani kršćanstva. Ja sam radikalni protivnik svim abrahamskih religija jer su zaustavile razvoj civilizacije za dobrih 1 000 godina. Od Teodozija kada je kršćanstvo u zapadnoj civilizaciji počelo paliti i žariti (i doslovce, jel?) pa sve do renesanse. Zapravo još malo poslije. Otprilike do 17., 18. st. Ako ne dođe do neke velike kataklizme, bilo prirodne bilo kao posljedice ljudskog djelovanja, rata ili nečega sličnog, čeka nas vrlo izvjesna budućnost: sveopća automatizacija, robotizacija i tehnicizacija. A količina ljudi i velik prirodni prirast tome smeta, tj. nije više potreban. Prirodni prirast zaustavljen je u cijelom svijetu s iznimkom nekih enklava poput Pakistana i subsaharske Afrike, koja još jedina ima golem prirast, iako je i tamo u padu. U svim ostalim dijelovima svijeta je ili na nuli ili ispod nje ili će ubrzo biti ispod.

A sve se to događa stoga što elitama uskoro neće više biti potrebna radna snaga (ili barem ne u mjeri u kojoj je još uvijek danas potrebna). Zato je potrebno zaustaviti prirodni prirast i fundamentalno preokrenuti neke postavke ljudske evolucije i civilizacije.


1. odvojiti seks od reprodukcije. Učinjeno.

2. odmaknuti žene od nagona za majčinstvom. U tijeku.

3. Reprodukciju u potpunosti odvojiti od tjelesnih procesa.

3a) Tjelesno začeće. Odvojeno.

3b) Trudnoća i porod. Još nije, ali se radi na tome.

To je zapravo zadnja karika koja nedostaje. Čim se proizvede umjetna maternica počet će žestoka propaganda kako je rađanje fuj, zaostalo i primitivno, kako ometa ženu u postizanju njezina potencijala i slobode ili je sprječava da nesputano i neobavezno uživa u životu i sl.
10.12.2014. 23:41
fatamorgana:
@Provokator

Da, žena je stvorena da rađa.Svrha njenog postojanja. ahhhh

Mada ove tvoje točke nabrojane od 1-3b, kompletno idu na ruku i tvojoj teoriji (sorry kaj smo na ti). Ako elite odluče propagirati ne rađanje, a mi žene odlučimo to prihvatiti, zagovornici "života" će moći napraviti svoju "industriju rađanja beba"
11.12.2014. 09:41
Bocko:
@fatamorgana

Žene su kroz povijest imale povlastice i bile zaštićene upravo zato jer su rađale potomke. Nemoj vjerovati u Mit o Patrijarhatu.
Moraš shvatiti da potomci u ono vrijeme nisu imali isto značenje kao danas. Potomci su bili i radna snaga, i jamstvo kakve-takve pristojne starosti.
Djeca nisu kao danas bila 'izbor' ili 'plod ljubavi' ili 'teret'.
Bila su uvjet preživljavanja. Na razini društvenih zajednica, muškarci su činili sve da zaštite žene i djecu.

Ako tu činjenicu da samo žene rađaju, što ti ostane ?
Gotovo ništa.
Muškarci onda trebaju žene jedino za seks.A i to je upitno - ne baš bilo kakav seks sa bilo kojiom ženom.

Kao što znamo, muškarci su veći i jači od žena - bolji fizički radnici. Ali muškarci u gotovo svim kategorijama postižu i bolje intelektualne domete.
Razlog tome je raspodjela IQ u populaciji.
Iako muškarci i žene u nekoj populaciji imaju podjednaku prosječnu inteligenciju, raspodjela inteligencije po Gaussovoj krivulji razlikuje se za muškarce i žene.
Žene su više koncentrirane oko prosječne vrijednosti, a muškaraca ima mnogo više inteligentnijih, ali i 'glupljih'. Otprilike ovako:
www.heretical.com/sgs-2002/toa-s14a.html
I što se više krećemo prema većim vrijednostima inteligencije, to je manje žena. Ali je isto tako i na drugoj strani.
To je razlog zašto su većina vrhunskih znanstvenika, izumitelja umjetnika muškarci. Ali ujedno i razlog zašto na vodećim pozicijama većinu čine muškarci. To ne znači da pojedine žene nisu sposobne za vrhunske domete, nego da ih je mnogo manje što se više penjemo.
Ali jednako tako, kada pogleda

Može se ovo sviđati ili ne sviđati feministicama, ali to je tako. Priče o staklenom stropu su mitovi.
jednako tako postoji i 'stakleni podrum' - najteže , najgore, najprljavije i najslabije plaćene poslove gotovo isljućivo rade muškarci. Fizički radnici, smetlari, kanalizacijski radnici - sve su to muškarci koji ne ostavljaju dojam da su sposobni za neke intelektualne domete.

I sad se vraćamo na tu jedinu prednost koju žene imaju - sposobnost rađanja.
Ako se to makne iz jednadžbe - ŠTO ŽENAMA PREOSTAJE?

Natjecati se sa muškarcima u vrhunskim intelektualnim dometima, a tu su hendikepirane.
Ili se natjecati na drugoj strani sa fizičkim radnicima - a i tu su hendikepirane zbog slabije fizičke građe i izdržljivosti!

Radikalni feminizam često govori o tome da su muškarci suvišan spol koji treba istrijebiti. Pa se često čak i poziva na takve 'akcije', naravno bez ikakvih kazni ili ozbiljnih moralnih osuda.

Ali, kad malo razmislim...
Ako se razmnožavanje izbaci iz jednadžbe, onda će stvarnim gospodarima Novog svjetskog poretka nepotreban spol biti žene, a ne muškarci!

Razmislite malo o ovome!
11.12.2014. 11:02
Katarina:
Zene ce uvijek biti potrebne muskarcima,kao i muskarci zenama,jedni drugi cinimo svijet ljepsim,sve vrste na svijetu imaju cari i dopunuju ovaj svijet.Treba sire gledati nije samo zena za radanje ona je i velika potpora muskarcu u svemu sto on prolazi u svom zivotu a tako je i obrnuto,zena je isto jaca uz svog muskarca tako bi to trebalo biti,a sto mi ljudi brljamo i zakopliciravamo i sve okrecemo protiv sebe to je druga prica...
11.12.2014. 11:46
Miki :
@Provokator

"Ako žena ne samo da ima pravo na pobačaj, nego se ima pravo odreći djeteta i poslije poroda, to isto pravo MORA imati i muškarac, inače je posve jasno riječ o diskriminaciji."

Roditelj se ne može odreći roditeljske skrbi. A uspoređivanje prava na pobačaj (pravo žene) na oslobađanje od alimentacije (pravo djeteta)muškarca kao da se radi o pravu muškarca a ne djeteta je potpuno suludo.

No uzmimo da se muškarac u pravnom sustavu ima pravo odreći i roditeljske skrbi iz (sada gledano) neopravdanih razloga, financijsku brigu ili dio bi moralo preuzeti društvo na sebe ili ne;

1.Želiš uzdržavati ne samo vlastitu nego svakoga tko se sposoban ejakulirati u reproduktivno zdravu ženu?

2.Želiš li živjeti u društvu po uzoru na...ne znam, Somaliju?

Pišeš o širini slike, aktualiziraj tu širinu u glavi pa ako si spreman živjeti u stvarnosti gdje s jedne strane imaš pravo ne brinuti se o biološkom djetetu a s druge navedeno...by all means počni s propagiranjem ali ni jedna vlast u suvremenim demokracijama te neće pustiti da na takav način ekonomski i na svaki drugi način uništavaš to društvo.

Uostalom protiv pobačaja si i zagovaraš određene moralne vrijednosti; tražiti odricanje odgovornosti prema svom djetetu nekako ne ide uz dlaku istih stoga ili nas farbaš ili si upravo otkrio sukob u glavi.
11.12.2014. 12:22
Bocko:
@Katarina
Lijepo si to napisala.
Tako je bilo kroz cijelu ljudsku povijest, i ljudska civilizacija je napredovala.
Sada feminizam kao oružje (tj useful idiots) gospodara Novog svjetskog poretka taj uspješan ustroj žele razoriti.
Kad god se muškarci pokušavaju uključiti u ovakve rasprave i iznijeti svoj stav, iz krugova radikalnog feminizma žustro im se lijepe etikete "mizoginisti" i "neandertalci".
Jer mi kao ne želimo izgubiti 'patrijarhalne povlastice' - samo kad god tražimo od neke feministice da nabroji te povlastice, niti jedna to ne želi.
Zanimljivo.

11.12.2014. 13:15
Bocko:
Miki,
da te ispravim.
Po sadašnjem zakonu, majka se može odreći financijskih obaveza i roditeljskih prava tako da dade dijete na usvajanje.
Otac ne može tu ništa. On čak nema pravo tražiti da se dijete dade njemu! I ne može se odreći ekonomske obaveze!

Muškarci u tom pogledu , kao i u mnogim drugim stvarima , nemaju nikakva prava!
11.12.2014. 14:25
Miki :
Bocko,

Ne može se majka odreći plaćanja alimentacije ako dijete živi kod roditelja-skrbnika čak i ako dijete ne želi vidjeti odmah nakon rođenja, u rodilištu. Treba shvatiti kako je naknada u obliku alimentacije pravo djeteta i tu se roditelj može slikati, OSIM AKO:

-oba roditelja zajedničkom odlukom odluče dati dijete u Dom za djecu s neodgovarajućom roditeljskom skrbi. Tada oboje izbjegavaju obvezu. Nisam 100% siguran kada je dijete u domu ali mislim da je tako. Ali vjeruj mi, kada bi postojala takva praksa roditelja u tolikom opsegu da nadmašuje financijske mogućnosti sustava socijalne skrbi i društva općenito da bi država bez oklijevanja propisala takvu obavezu roditelja s ciljem odvraćanja od takve prakse.
11.12.2014. 14:49
Bocko:
Miki,

Majka koja rodi a nije u braku može dati dijete na usvajanje, i nema više nikakvih obaveza. U mnogim državama Europe postoje specijalni, grijani pretinci u koje majka može ostaviti bebu, inkognito.
Ako dade dijete na usvajanje, nema nikakvih roditeljskih obaveza.
Nema obaveze da se nađe otac i njemu ponudi da preuzme roditeljstvo.

Žena ima sva reproduktivna prava, muškarac nikakva.
Žena može napraviti pobačaj, a potencijalni otac čini kazneno djelo ako se na bilo koji način ne slaže s takvom odlukom, ako ju npr. nagovara na pobačaj, ili ako ju nagovara protiv pobačaja. Čak i ako su u braku.
Čini li se to tebi kao da oboje imaju ista prava?
Čak i u rastavi, otac nema apsolutno nikakva prava. Nema pravo da se objektuvno oslučuje kome idu djeca. Djeca idu uvijek majci. Otac koji se s tim ne slaže, riskira kazneni progon i zatvor.

Žena potpuno samostalno odlučuje, a muž se mora poslušno s time složiti. To je odnos sluge i gospodara.
Pazi, nije to samo odlučivanje - moje tijelo moj izbor. To je odlučivanje o slijedećih 20 - 25 godina života njih dvoje i djeteta.


Tako sutav više ne može funkcionirati, jer muškarci više ne žele biti sluge. Ako nemaju izbor, neće se niti ženiti, niti biti roditelji.

To se već masovno događa.

Glavni razlog stagnacije japanskog gospodarstva je feminizam.
A europsko gospodarstvo slijedi u stopu.12.12.2014. 08:32
Miki :
Bocko,

"Nema obaveze da se nađe otac i njemu ponudi da preuzme roditeljstvo."

S ovim se slažem iz razloga što u rijetkim slučajevima, gdje je dostupno, država će pronaći i natjerati donore sperme da plaćaju alimentaciju. Da stvar bude gora i u tom slučaju država to ne čini zbog toga što smatra da muškarac treba biti informiran o očinstvu nego zbog dobrobiti djeteta. Većina u takvim slučajevima vjerojatno ni ne želi brinuti se o djetetu ali ako će jednom ocu donjeti osmjeh na lice....

Ne znam gdje si izvukao da muškarac čini kazneno djelo ako nagovara na ili nagovara protiv osim ako pod "nagovor" ne misliš zapravo "prisiljava"?

Što se tiče rastave i kome idu djeca tu je stvar najviše jasna; zakonski i strukovno ali u praksi postoji bias prema majkama kada i ne izgleda da je u najboljem interesu djeteta da ono bude s ocem.

O većim pravima majke, ona su rezultat praktičnosti za zakonodavca jer je češće jednostavnije utvrditi tko je majka, majku se uz svu zakonsku regulativu ne može natjerati da kaže ime oca (ako nije u braku), plod je biološki vezan uz majku i dijeca u praksi i prosjeku puno više provode vremena s majkom što posljedično rezultira većom privrženosti djeteta uz majku nego oca u ranim godinama života djeteta itd.

@Japan
Paušalna ocjena, svako gospodarstvo ciklički doživljava fazu rasta, stagnacije i pada.
12.12.2014. 11:19
:
Miki, ti živiš u nekom paralelnom svemiru. Nađi mi ijedan slučaj u kojem žena koja nije htjela roditi je na koncu rodila samo zašto što je to htio otac djeteta i u kojem je taj isti otac to isto dijete i posvojio.

Hajmo se ipak malo vratiti u stvarni svijet.
13.12.2014. 21:41
Miki :
Provokator,

Razmatranje pobačaja nije nešto o čemu se ljudi generalno hvale i vode otvorene debate o vlastitoj privatnosti u kafanama. Iz opravdanih razloga kada se sve uzme u obzir...stoga kako se radi o nečemu što se teško može egzaktno provjeriti, ne znam na čemu temeljiš sigurnost ali možeš se potruditi opravdati takvu tvrdnju. Žena lupi šakom o stol a muškarac se pokunji; tako tebi izgleda većina veza?
13.12.2014. 22:16
Bocko:
Miki,
tebe dakle uopće ne interesira da muškarci imaju ista ljudska prava kao i žene ?
Tebe samo interesira da muškarci budu na razini sluga ili kmetova u odnosu na žene?
15.12.2014. 20:02
Miki :
Bocko,

Zbilja mi je teško shvatiti, nakon toliko razmjenjenih postova, kako si došao do tog zaključka? Ako smo pojasnili tko i pod kojim uvjetima ima pravo ostaviti dijete u dom ili se odreći (plaćanja) alimentacije, kako postoji bias sudova i u sustavu socijalne skrbi (ali ne i u zakonu!) te kako majka čisto radi bioloških datosti može bebu ostaviti "u grijanom pretincu" ili praktički ne može biti natjerana (ako zna) u konačnici reći tko je otac djeteta (što možemo smatrati nemoralnim ali teško se može prisiliti zakonom); odakle crpiš zaključke?
15.12.2014. 21:47
Bocko:
Odakle crpim zaključke?
U SAD imaš desetke muškaraca koje su kad su bili dječaci 13-14 godina silovale žene - najčešće učiteljice ili dadilje.
Ti muškarci plaćaju alimentaciju.
Imaš i nekoliko slučajeva u kojima je neki muški prijatelj (čak i gay) donirao sjeme lezbijskom paru koji je htio imati dijete. Kad se par razišao, majka je tužila muškarca za alimentaciju - i dobila alimentaciju!


Sada je to već otišlo tako daleko da je to na granici ludila:
Kad neku ženu i njenu djecu neki muškarac koji nije otac djece prihvati i žive godinu dana kao obitelj, nakon razlaza žena tuži i dobije alimentaciju, - "jer je on kao prihvatio tu djecu".
16.12.2014. 20:10
Miki :
Bocko,

Pa da, uputio si meni osobno bez da smo se dotaknuli do sada ovakvih slučajeva.

Potpuno mi je nejasno kako takve kontradiktorne zakonske odredbe mogu proizvesti očigledno štetan pravni učinak (kao što je silovanje muškog djeteta - nije bilo pristanka zbog dobi djeteta) plaćanja alimentacije. Čitao sam obrazloženja primjera s Floride i Georgie i čini se kako sud jedino gleda kako s državne prebaciti alimentaciju na grbu žrtve. Apsurdno i odvratno.

Što se tiče lezbijki ili donora sperme u banke tu sam u potpunosti na strani zakonodavca a poruka je: pazi gdje svršavaš.

Apsurdno je također što zakonodavac zaista pretvara sretnu okolnost poput rođenja djeteta i tjera muškarca da bude sumnjičav i ciničan te umjesto da stavlja potpis na rodni list zapravo treba biti sumnjičav prema supruzi i tražiti najprije DNK analizu.

U tom smislu se slažemo kako je nevjerojatno čak i gdje se utvrdi da muškarac nije biološki otac djeteta, temeljem pouzdanog testa DNK analize, da će i dalje biti prisiljen plaćati alimentaciju.

Ostaje ili se pomiriti ili poduzeti mjere uvjeravanja prema majci s ciljem odricanja od alimentacije. Najiskrenije, kada bi se odlučila na takav način rugati u lice, mislim da ne postoji granica koju ne bi prešao.
16.12.2014. 21:18
Bocko:
Miki,
Pred 3 mjeseca ve vrhovni sud jedne savezne države odlučio da rastavljeni suprug koji nije otac ne mora više plaćati alimentaciju.
Vrlo skoro će se za svu djecu koja su rođena izvan braka ostaviti ocu da odluči želi li biti otac. Jer je to jedino ispravno.
A za ove u braku će se onda morati puno poraditi na tome da se prava očeva u rastavi poštuju. Jer u protivnom nitko neće sklapati brak.
16.12.2014. 21:38

Iz drugih medija

AEM