U fokusu

Europski socijalni fond

Samozapošljavanje visokoobrazovanih žena u Zagrebu

Samozapošljavanje visokoobrazovanih žena u Zagrebu

“Stvaranje inovativnih mogućnosti za samozapošljavanje nezaposlenih visokoobrazovanih žena s područja grada Zagreba” naziv je završenog projekta Grada Zagreba, a kojim je 41 nezaposlena visokoobrazovana žena s područja grada Zagreba dobila certifikat koji bi im trebao pomoći da pokrenu vlastiti posao i kreiraju različite usluge u području čuvanja i brige o djeci.

Certifikat im je danas uručila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u zgradi Europske komisije u Zagrebu koja je tom prilikom istaknula kako je spomenuti projekt višestruko koristan.

“Osnovni cilj projekta je da se mlade, visokoobrazovane i nezaposlene osobe pripreme za otvaranje vlastitog poduzetničkog poduhvata – bilo poduzeća ili obrta. Tako će steći obrazovanje potrebno za otvaranje istog i neće biti na teret društvu, a isto tako imat će samopouzdanje i potvrdu u društvu.One će sigurno jednog dana moći zaposliti i druge osobe”, kazala je Švaljek.

Polaznice projekta bile su visokoobrazovane, ali nezaposlene žene koje žive na području grada Zagreba u dobi od 25 do 49 godina, uz uvjet da su završile jedan od studija – pedagogije, psihologije, edukacijsko-rehabilitacijskog studija, socijalni rad ili studij sestrinstva.

Voditelj projekta Marko Helfrih kazao je kako su polaznice kroz niz radionica i edukacijskih programa, unaprijedile svoje socijalne i komunikacijske vještine, stekle znanja i poduzetničke vještine, a uz ekonomske i pravne stručnjake bile su upoznate i s mogućnostima i izvorima financiranja poduzetničkih pothvata.

“U sklopu programa su objavljene i dvije publikacije koje su preporuke i smjernice. Ideja je da se sa donošenjem Zakona o dadiljama koji je do jedne granice regulirao posao čuvanja djece, motivira da osmisle druge načine samozapošljavanja na tržištu za kojima definitivno potrebe. Ovo je jedan od načina da se takav posao regulira, registrira i da se potrebe na tržištu usklade”, dodala je pročelnica Ureda za programe i projekte EU Jelena Ricov.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević kazao je kako se” iza projekta kriju stvari koje ispunjavaju odrednice Europske komisije, točnije Agenda 2020. koja je u prvom redu usmjerena prema rastu, zapošljavanju i inovativnosti i cjeloživotnom učenju. Želimo da što više građana participira u ovajkvim projektima na boljitak Hrvatske, ali i cijele EU”.

Projekt je vrijedan 151.392 eura od čega je Europska unija iz Europskih socijalnog fonda osigurala 82,14 posto ukupnih sredstava, a preostali iznos je osigurao Grad Zagreb.