Vijesti

04.02.2015. 00:11:17 - H.G.

Unatoč ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama

Kućne pomoćnice u Libanonu osnovale sindikat

Unatoč ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama, više od dvjestotinjak kućnih pomoćnica i migrantkinja osnovale su krajem siječnja u Libanonu prvi sindikat kućnih pomoćnica u arapskom svijetu. Prema libanonskim zakonima, stranim radnicama uskraćeno je pravo osnivati vlastite sindikate. Ovaj sindikat okuplja sve radnice bez obzira na njihovu nacionalnost. Prema podacima UN-a, u arapskom svijetu broj migranata i migrantkinja koji rade doseže 30 milijuna.

Posljednjih je nekoliko dana Ministarstvo rada i socijalne skrbi pokušavalo spriječiti održavanje prve konferencije. Pod prijetnjom sigurnosnih snaga, prozivali su pristaše da odustanu i suoče se s posljedicama. Ministarstvo je odlučno branilo svako formiranje koje krši libanonske zakone s izričitim zabranama stvaranja ovakvih formacija. U tom su slučaju kućne pomoćnice u vrlo teškom položaju bez ikakve pravne zaštite.

"Mi želimo biti tretirane kao prava ljudska bića, kao prave radnice" poručuje Leticia, Filipinka koju je prije nekoliko godina napao i silovao poslodavac te dodaje da se kao članica ovog sindikata više neće osjećati sama u borbi protiv zlostavljanja.

Različite organizacije koje se bave ljudskim pravima često optužuju Libanon i zemlje Perzijskog zaljeva za rasističko i ponižavajuće postupanje prema kućnim pomoćnicama.  Prema kontroverznom kafale sponzorskom sustavu kućne su pomoćnice u potpunosti prepuštene na milost i nemilost poslodavaca/ki. Radnice su vrlo ograničene s promjenom radnog mjesta, suglasnost poslodavaca za oko ranijeg odlaska dobiva se vrlo teško, a vrlo su česti slučajevi predaje putovnice poslodavcu/ki. Sve su češći i slučajevi izgladnjivanja, zaključavanja i ograničavanja kretanja, a mnoge od pomoćnica mjesecima su bez plaće i lišene svih prava.  

Otporu unatoč, konstituirajuća konferencija je održana. Uz sve prijetnje Ministarstva radnice su ostale ustrajne, a prvi sindikat ušao je u povijest.  

 

Tagovi: kućne pomoćnice, libanon, ministarstvo rada, nasilje, prava, radnice, radnička prava, sindikat, svijet, zakon

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

Bocko:
Evo, još jedan u osnovi šovinistički članak .
Koji ne govori niti o stvarnim problemima muškaraca niti žena.

Prvo, zašto šovinistićki?
Zato jer je vjerojatno više od 90 % stranih radnika u arapskom svijetu mušlog spola, ali o tome se uopće ne treba (nije poželjno) pisati na portalu 'o rodu i spolu'. Tu je poželjno pisati samo o pravima žena i 'seksualnih manjina'.

Dakle, ili se muškim stranim radnicima tamo poštuju sva prava i imaju sindikate, ili je ovaj članak jednostran, i šovinistički ako ignorira probleme velike većine.
Isto tako nisam baš vidio članak o više od milijun afganistanskih dječaka stranih radnika.

A kad se već govori o specifičnim pronlemima koje imaju žene kao strane radnice u arapskom svijetu, onda bi valjda prvo trebalo pisati o problemima koje imaju žene kao strane radnice u Saudi Arabiji i drugim zaljevskim zemljama.
I to ne toliko zapadne žene koje ugavnom rade u medicini, nego daleko brojnije žene s Filipina, Sri Lanke i Indonezije koje rade kao služavke po obiteljima bogatih Saudijaca i zapravo su često potpuno izolirane i izložene svakovrsnom maltretiranju i ponižavanju, uključivo i silovanja . A kad zatrudne, onda ih vlasti još i kažnjavaju zatvorom i šibanjem zbog 'nemorala'.

Ali nemojmo o tome pisati (jer tim ženama feminizam ionako niti ne želi pomagati), nego je puno interesantnije pisati o partijskoj borbi i osnivanju 'sindikata' u zapravo relativno liberalnom Libanonu.
04.02.2015. 08:30
muško:
konferancija o ženskim pravima u sadiarabiji www.konbini.com/en/lifestyle/saudi-arabia-irony/
05.02.2015. 09:53
lila:
Bocko, pisalo se ovdje u više članaka o kućnim pomoćnicama u arapskim zemljama. Ne da mi se sad tražit članke.

Očajno si dezinformiran o stvarima o kojima pišeš.
06.02.2015. 00:05
Bocko:
@lila
Aha.
Znači, o obespravljenim muškarcima radnicima-migrantima u arapskim zemljama ni prije se nije pisalo, ali o ženama koje su zapravo relativno malobojne možda i jest, ali ti ne bi dala link.

I još jednom: imun sam na bijedne feminističke pokušaje vrijeđanja i ponižavanja. Vidi se koliko si ti i kao i kolegice frustrirana jer se pojavljuju muškarci koji nisu Mangine i Bijeli vitezovi, i dobro su upoznati s problematikom.

Kad feministica napadne muškarca ad hominem u raspravi, to je jednako kao da je rekla:
DA, TI S U PRAVU !
06.02.2015. 04:46
kosee:
Jesu li ti strani radnici o kojima ti, Bocko, govoriš također osnovali sindikat pa su trebali biti dio ovog članka? Nisam točno shvatila..
10.02.2015. 16:31

Iz drugih medija

AEM