U fokusu

Nasilje nad ženama ne prestaje

Prosvjedi diljem Turske zbog ubojstva studentice

Prosvjedi diljem Turske zbog ubojstva studentice

Ovog vikenda izbili su prosvjedi diljem Turske zbog brutalnog ubojstva 20-godišnje studentice. Motiv ovog jezivog ubojstva nije potvrđen, ali u nekoliko izvješća se navodi da je djevojka bila pretučena do smrti nakon što je pružila otpor pokušaju silovanja, a nakon toga je njeno tijelo spaljeno.

Ozgecan Aslan bila je 20-godišnja studentica psihologije, a njeno tijelo je pronađeno prošlog petka u Mersinu, provinciji na jugu Turske.

Poznata odvjetnica i borkinja za prava žena Hulya Gulbahar kazala je kako u Turskoj svakodnevno bude ubijeno pet žena. Napomenula je kako su još tri žene u Turskoj izgubile život uslijed nasilja istog dana kada je Ozgecan ubijena.

Prosvjednici/e su između ostalog zahtijevali/e da ministrica za obitelj i socijalnu politiku Aysenur Islam podnese ostavku.  

Aktivistkinje za ženska prava traže da se zaustavi nasilje nad ženama u Turskoj, u kojoj samo od ruke supruga svake godine strada na stotine njih.

Napomenimo i to, da je u studenom prošle godine turski predsjednik Recep Erdogan izazvao ogorčenost turskih feministkinja izjavom da žene ne mogu biti ravnopravne s muškarcima, kao i idejom da bi svaka žena trebala imati troje djece, te prijedlozima da se ograniči pravo na abortus i korištenje tablete ‘za dan poslije’.