Vijesti

19.02.2015. 15:47:05 - Libela

Objavljujemo:

Reagiranje Zagreb Pridea na tekst 'Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.?'

Zagreb Pride reagirao je na tekst Ane Brakus "Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.?" objavljen na našem portalu jučer. Sukladno dobroj novinarskoj praksi reakciju prenosimo u cjelosti.

"Povodom teksta bivše članice Udruge Zagreb Pride, Ane Brakus, objavljenog 18. veljače na portalu Libela, željele/i bismo pojasniti i obrazložiti zašto Ana Brakus ove godine nije primljena u Organizacijski odbor Zagreb Pridea. U e-mailu koji je Ana objavila uz svoj članak vrlo jasno stoji da je njena prijava odbijena "zbog neodgovornog izvršenja obveza koordinatorice Povorke ponosa 2014." te "zbog narušenih odnosa s većim brojem članica Udruge i neuspješnog postupka mirenja". To su jedini stvarni i istiniti razlozi zbog kojih je Zagreb Pride tu odluku donio, a ne zbog osobnih ili bilo kakvih političkih ili ideoloških razloga insinuiranih tekstom.

Ana Brakus je, naime, dosad dva puta primljena u OOPP, 2013. i 2014. godine. Surađivala je sa Zagreb Prideom od 2013. godine, kao članica Organizacijskog odbora. Iste godine primljena je u članstvo udruge, da bi potom obnašala ulogu koordinatorice Povorke ponosa 2014. godine. Bila je jedna od sedam članova/ica izvršnog tijela organizacije ‒ Koordinacijskog odbora Udruge. U tom razdoblju Ana Brakus je aktivno radila u organizaciji, sudjelovala u donošenju odluka, imala pristup informacijama, sudjelovala na sastancima, utjecala na rad i smjernice organizacije te javno istupala u njeno ime i predstavljala je u nizu prilika.

Tijekom 2014. godine dio članstva udruge, kao i dio članstva prošlogodišnjeg OOPP-a, izražavao je nezadovoljstvo njenim načinom rada, suradnjom i komunikacijom, kao koordinatorice Organizacijskog odbora i članice Koordinacijskog odbora, prema kolegicama/kolegama, članstvu te volonterima/kama udruge. Ti problemi su bili izneseni na više sastanaka i evaluacija, ali bez rezultata. Ana Brakus krajem 2014. godine nije izabrana na mjesto koordinatorice Udruge Zagreb Pride, nakon čega je svojevoljno napustila članstvo u istoj. Konflikt koje je nastao pokušale/i smo riješiti i medijacijom uz posredovanje vanjske osobe, koja, međutim, nije uspjela.

Stoga, zbog teško i trajno narušenih odnosa, prijavu za članstvo u Organizacijskom odboru Povorke ponosa 2015. godine nismo mogle/i uvažiti. Ta odluka je za nas vrlo teška i neugodna, no vjerujemo da je u ovoj situaciji jedina moguća, jer jedino na ovaj način možemo osigurati da rad u ovogodišnjem Organizacijskom odboru bude ugodno iskustvo za sve, a ne samo za neke, da proces donošenja odluka bude uključiv i nehijerarhičan. Želimo da svatko od nas dobije jednak prostor za izražavanje mišljenja, stavova te za individualno djelovanje. Jasno je i logično da, nažalost, nije bilo moguće drugačije postupiti te da je odluka donesena u najboljem interesu ostvarenja organizacije ovogodišnje Povorke ponosa i LGBTIQ zajednice kojoj je ona važna i koja u njoj sudjeluje" stoji u reakciji koju potpisuju: Zvonka Barbir, Franko Dota, Marin Ježić, Marko Jurčić, Luka Nimac, Ivan Novosel, Jelena Poštić, Cvijeta Senta, Simona Skuzin, Petra Tomašić i Nikola Zdunić.

Tagovi: ana brakus, libela, mediji, reakcija, tekst, zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

kava:
Iz poziva 2014. - "OOPP je otvorena, nehijerarhijska i autonomna volonterska grupa koja osmišljava i stvara Povorku ponosa na principima timskog rada i suradnje... selekcijskog postupka nema..."

Autonoman i otvoren? Haha dobra.
19.02.2015. 16:22
kava:
Iz poziva 2014. - "OOPP je otvorena, nehijerarhijska i autonomna volonterska grupa koja osmišljava i stvara Povorku ponosa na principima timskog rada i suradnje... selekcijskog postupka nema..."

Autonoman i otvoren? Haha dobra.
19.02.2015. 16:22
Condor:
Ako je to bila ista vanjska medijatorica koja je pokušala pomiriti Iskorak i Kontru nakon organizacijskog raskola već poslije organizacije prve povorke, onda nije niti čudo da niti ovdje nije uspjela medijacija. :)

Ima tu i nešto nelogičnosti. Kaže se da Ana Brakus nije otišla zbog "osobnih...razloga insinuiranih tekstom", već zbog zbog "narušenih odnosa s većim brojem članica". Među kime su odnosi mogli biti narušeni nego među osobama? Stofa je otišla zbog osobnih razloga, osim ako OOZP jednoglasno ne misli da članice udruge nisu osobe.

Lista potpisnika ipak opovrgava Anu Brakus u onom dijelu gdje tvrdi da se radi o hijerarhijskoj organizaciji koja je zajamčena samo muškarcima. Izazivanje sukoba na razini "gejevi vs. lezbijke" sa dozom radikalnog feminizma je podosta stara stvar, često korištena u Kontri radi opravdavanja sukoba koji isto nisu bili "osobni". Nije neobično da je retorika stara kada su već i aktivisti stari.

22.02.2015. 10:43
:
Nimalo me ne čudi što sve više dolazi do sukoba između pedera i lezbi. A kako će feminizam i u Hrvatskoj ići prema svom radikalnom polu tako će bit on sve veći. Većinu pedera neki veliki aktivizam u biti uopće ne zanima, žele da mogu normalno živjeti i neki opći društveni okvir koji neće biti homofobičan.

Lezbe su tu neka sasvim druga priča. Uostalom dovoljno je samo malo baciti pogled na povijest lezbijskoga i gay aktivizma, kako teorijskoga tako i praktičnoga, u kojem gay pandan radikalnom feminizmu naprosto nećemo naći.
22.02.2015. 11:38

Iz drugih medija

AEM