U fokusu

Novo izvješće

Objavljeno Izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu

Objavljeno Izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2014. godinu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dostavila je Hrvatskom saboru Izvješće o radu za 2014. godinu. Izvješće sadrži aktivnosti i napore institucije u području promicanja načela ravnopravnosti spolova, u okviru ovlasti koje ima temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova, presjek godišnjeg rada i trendove vezano za diskriminaciju na temelju spola, bračnog i obiteljskog statusa, spolne orijentacije i rodnog identiteta u područjima rada i zapošljavanja, obitelji (uključujući obiteljsko nasilje), obrazovanja, političke participacije i medija. Tijekom 2014. radilo se na ukupno 2.588 predmeta što predstavlja povećanje za 21,3 posto u odnosu na 2013. Zadržao se trend povećanja broja pritužbi (10,6 posto), koje se i dalje u pretežnom broju odnose na spolnu diskriminaciju, a najviše se pritužuju žene (72,6 posto). Najviše pritužbi odnosi se na ostvarivanje socijalne sigurnosti (39,3 posto) i radnih prava (30,3 posto) što čini dvije trećine svih pritužbi. Po osnovi diskriminacije bilo je temeljem: spola 79,7 posto slučajeva, spolne orijentacije 4,6 posto (zadržavaju trend blagog porasta), bračnog i obiteljskog statusa 3,3 posto, rodnog identiteta i izražavanja 0,5 posto.

Pravobraniteljica je, postupajući po pritužbama i osobnoj inicijativi, uputila 570 pisanih preporuka, 115 upozorenja i 37 prijedloga. Utvrdila je da se u visokom postotku od 94,83 posto slučajeva u potpunosti uvažavaju upozorenja/preporuke/prijedlozi koje je uputila postupajući po primljenim pritužbama u predmetima u kojima je utvrdila diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova.

U Izvješću su objavljeni i rezultati 7 neovisnih istraživanja:

  • “Zastupljenost žena i muškaraca  na upravljačkim pozicijama u poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj” 
  • “Zastupljenost žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj”
  •  “Poteškoće u ostvarivanju susreta i druženja djeteta s roditeljem s kojim dijete ne živi”
  • “Ovršni postupci radi predaje djeteta roditelju s kojim će živjeti i o ovršnim postupcima radi ostvarivanja susreta i druženja roditelja s djetetom”;
  • “Uvjeti i način rada studentskih pravobranitelja/ica u RH”;  
  • “Istraživanje tiska i internet portala iz aspekta ravnopravnosti spolova”.  
  • “Praksa zdravstvenih ustanova u RH u osiguranju dostupnosti legalno induciranog pobačaja”.

Izvješće obuhvaća i dodatak u kojem se nalaze izabrani opisi slučajeva iz prakse institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u području rada i zapošljavanja, roditeljske skrbi, nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, obrazovanja i reproduktivnih prava kao i analize provedbe Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji i Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i Mjera Akcijskog plana zapošljavanja.

Na kraju Izvješća nalazi se 64 preporuka.