Vijesti

02.04.2015. 13:49:10 - Libela (CMS)

Rat je gotov, mir nam dajte

Stop militarizaciji hrvatskog društva - ne vojnom roku, ne vojnoj paradi!

S obzirom na zabrinjavajuće pojave militarizacije našega društva u zadnjih nekoliko mjeseci koje su kulminirale ovotjednim raspravama o navodnom ponovnom uvođenju služenja vojnog roka i najave organiziranja vojne parade, Centar za mirovne studije (CMS) poziva Predsjednicu RH da odustane od ove političke zamisli, te pozivamo i Vladu RH da odustane od organiziranja vojne parade prilikom obilježavanja dvadeset godina od operacije Oluja, navodi se u današnjem priopćenju CMS-a.

"Posljednjih mjeseci u više navrata istaknuta je retorika o potrebi za "drugim Domovinskim ratom", a dio naših sugrađana/ki za potrebe prosvjeda ponovno oblači vojne uniforme. Centar za mirovne studije protivi se ideji obnavljanja služenja vojnog roka. CMS želi vjerovati kako se tu radi primarno o nepromišljenim i neutemeljenim političkim  izjavama i medijskim spinovima, a ne o stvarnim potrebama za vojnim ročnicima.

CMS poziva Predsjednicu da umjesto o vojnom roku, razmisli o programima razmjene mladih kroz koje će nove generacije steći znanja o interkulturalnosti, izgradnji mira i nenasilju. Također podsjeća da je broj zahtjeva za civilnom službom – zadnjih nekoliko godina kada je vojni rok bio obavezan – višestruko nadmašio broj onih koji su se odazivali na služenje vojnog roka. CMS je duboko uvjeren da se ta situacija nije promijenila i poziva mlade ljude da se glasno suprotstave ideji služenja vojnog roka.

Također, CMS poziva Vladu RH da odustane od organiziranja vojne parade prilikom obilježavanja dvadesete godina od vojno redarstvene operacije Oluja. Republika Hrvatska, nakon proživljenih ratnih razaranja nikad nije prestala slaviti rat i koristiti simbolike militarizma za partikularne političke ciljeve, a na žalost ta potreba nije nestala ni 20 godina nakon prestanka rata. Umjesto da se Vlada i Predsjednica iscrpljuju oko dogovora lokacije vojne parade, CMS predlaže da Hrvatska napokon počne obilježavati Mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, kojom je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života vraćen čitav teritorij pod puni suverenitet RH. Neshvatljivo je zašto se Mirna reintegracija godinama ignorira i zanemaruje od strane državnih institucija. Pobjede dogovorom, moraju nam postati važnije od pobjeda oružjem. Rat je gotov, mir nam dajte" zaključuju u CMS-u.

Tagovi: centar za mirovne studije, mir, nenasilje, rat

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM