U fokusu

Zastrašujuće posljedice zabrane pobačaja u Čileu

Uznemirujući videi ukazuju na opasnosti zabrane pobačaja u Čileu

Uznemirujući videi ukazuju na opasnosti zabrane pobačaja u Čileu

Čile ima ekstremno restriktivne zakone o pobačaju – trenutno ni pod kojim okolnostima nije dopušteno izvršiti pobačaj. Diktator Augusto Pinochet je potkaj svoje vladavine 1989. godine uveo potpunu zabranu pobačaja u zemlji.

 “Dvanaest je zakona za dekriminalizaciju pobačaja predstavljeno u Chamber of Deputies i Senatu od 1991. godine”, rekla je čileanska predsjednica Michelle Vachelet u siječnju ove godine, kada je predstavljen prijedlog zakona kojim bi se ženama dopustio prekid trudnoće do 12. tjedna u slučaju silovanja, ugroze života žene ili teške malformacije fetusa.

“Činjenica je da potpuna kriminalizacija pobačaja nije ujedno zaustavila i izvršavanje istih”, rekla je Bachelet. “Ovo je teška situacija i moramo se s njom suočiti”.

Jedini način na koji žena legalno može prekinuti trudnoću u Čileu jest “slučajnim pobačajem“, što zvuči zastrašujuće, jednako koliko je i istinito.

Nova kampanja pokrenuta u Čileu koristi različite videe kako bi pokazala do koje su mjere neke žene spremne ići kako bi prekinule trudnoću, kada je pobačaj nezakonit. U videima su prikazane žene koje daju savjete drugim ženama kako legalno prekinuti trudnoću.

U jednom od njih, žena objašnjava kako prekinuti trudnoću tako da se baci sa stepenica.

“Možeš to učiniti ili kod kuće ili na poslu, nije važno. Važno je da pronađeš visoke stube i da te pritom nitko ne vidi. Moraš biti sama. Jedino bi jedna osoba trebala znati gdje si u slučaju da se onesvijestiš. Ali nadajmo se da nećeš.”

U drugom, objašnjavaju se različite zastrašujuće metode “slučajnog pobačaja” – namjerno ulaženje u promet kada se svjetlo na semaforu pretvori u žuto i auti ubrzaju kako bi izbjegli crveno. “Što se brže kreću, manja je vjerojatnost da će uspjeti stati na vrijeme. I pobrini se da te udari s prednje strane, u trbuh. I odbaci preko ceste.”

Istraživanja su pokazala da će žene prekinuti neželjenu trudnoću bez obzira na to je li pobačaj legalan ili ne. Izbor koji zakonodavci imaju jest hoće li taj prekid trudnoće učiniti sigurnim.

Iako su ovi videi iznimno uznemirujući, poanta kampanje jest podržati novi prijedlog zakona koji bi ženama omogućio legalan prekid trudnoće. Više o samoj kampanji možete pronaći ovdje.

Zastrašujuće je uopće pomisliti da se žena namjerno baca s vrha stepenica ili pred auto kako bi prekinula trudnoće. Ali je jednako zastrašujuće ne imati izbor da to učini legalno i sigurno.