U fokusu

XIV. Povorka ponosa

Za antifašizam – bez kompromisa!

Za antifašizam – bez kompromisa!

Jučerašnja XIV. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji okupila je tisuće antifašista i antifašistkinja, lezbijki, gejeva, biseksualnih, transeksualnih i transrodnih osoba, kvir osoba i njihovih prijatelja i prijateljica koji/e su u veseloj i šarenoj povorci prošetali/e novom rutom, od Trga Marka Marulića preko centra grada do Parka Ribnjak.

Ovogodišnjom se povorkom htjelo izraziti nezadovoljstvo smjerom u kojem se hrvatsko društvo kreće, što je vidljivo i iz poruke “Glasnije i hrabrije: antifažizam bez kompromisa!”

“Danas skidamo ružičaste naočale i krećemo u borbu, izlazimo van i marširamo ulicama. Danas se ne autamo samo kao LGBTIQ – danas se autamo kao građanke i građani koji neće mirno stajati i šutke gledati kako se kotač povijesti okreće unazad. Autamo se kao feministkinje, autamo se kao antifašisti, autamo se kao protivnici klerikalne desnice, autamo se kao borkinje za radnička prava”, poručili/e su u proglasu iz Zagreb Pridea.

Uz brojne građanke i građane, u Povorci su sudjelovali/e i predsjednica OraH-a Mirela Holy, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević i voditeljica Danijela Trbović. Svi/e su zajedno koračali/e za vrijednosti antifašizma, feminizma, protiv šovinizma i homofobije, za bolje društvo otvoreno za sve.

{slika}

U 17:30 sati započeo je program na Ribnjaku gdje su se okupljenima obratili/e organizatori/ce Povorke i predstavnici/e Trans AID Croatia, nakon čega je održan koncert Nipplepeople, a party se nastavio na tradicionalnoj Pride Partycipaciji u Močvari i Pogonu Jedinstvo.