U fokusu

zastrašujuća homofobija

Istanbul: Vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima policija sprječava održavanje Povorke ponosa!

Istanbul: Vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima policija sprječava održavanje Povorke ponosa!

Samo dan nakon povijesne presude američkog Vrhovnog suda kojom je uspostavljena bračna jednakost u SAD-u, turska LGBT zajednica proživljava pravi horor.

Naime, turska policija gotovo pa ne bira sredstva kako bi rastjerala sudionike i sudionice Povorke ponosa u Istanbulu. Policija u ograničavanju prava na slobodu kretanja i prava na prosvjed LGBT osoba koristi se vodenim topovima, gumenim mecima i suzavcem.

Na službenim stranicama organizatora i organizatorica Povorke ponosa u Istanbulu prije samo sat vremena objavljena je vijest kako im je turska vlada izdala zabranu za održavanje Povorke. Sprječavanje održavanja Povorke kojom pripadnici i pripadnice turske LGBT zajednice žele utjecati na povećanje vidljivosti i ostvarivanje svojih ljudskih prava opravdava se zaštitom vjerskih osjećaja, odnosno, Ramadanom.

Prva Povorka ponosa održala se u Istanbulu još 2003., a sudjelovalo je otprilike 30 hrabrih aktivista i aktivistkinja. Nagli porast posjećenosti kreće od 2010. godine kad se okupilo oko 5000 osoba, dok je 2013. i 2014. sudjelovalo preko 100 tisuća ljudi.

Zahvaljujući društvenim mrežama, zabilježena svjedočanstva sudionika i sudionica prenose se internetom zapanjujućom brzinom. 

Čitatelji portala Pinknews za njih su izjavili kako je policija s napadima počela bez ikakvog upozorenja ili opravdanja. “Koristili su vodene topove da bismo se razbježali, a kada se to dogodilo, nastavili su nas natjerivati po ulicama”, dodao je isti čitatelj.

Organizatori i organizatorice u svojim nastojanjima ostaju nepokolebljive te su nedavno na svojem Twitter profilu objavili kako su “tu, ne odlaze nikamo”, a vlastima preostaje jedino da se “naviknu na to”.

{slika}