U fokusu

Nacionalni interes nije samo jedan

Kako je prosvjed protiv privatizacije Imunološkog iskoristio Đuro Glogoški

Kako je prosvjed protiv privatizacije Imunološkog iskoristio Đuro Glogoški

Libela

Danas u podne pred zgradom hrvatske Vlade održan je prosvjed protiv privatizacije Imonološkog zavoda. Prosvjed u organizaciji Platforme 112 za ovaj važan cilj uspio je okupiti veliki broj različitih organizacija civilnog društva, odnosno, njihovih predstavnika i predstavnica. Među okupljenim prosvjednicima našao se i Đuro Glogoški, svima već poznato ime, iz Savske 66.

Neočekivano pojavljivanje Đure Glogoškog na prosvjedima koje osmišljavaju i kreiraju organizacije civilnog društva koje se svojim dugogodišnjim radom bore za gotovo sve upravo suprotnog od onog što proklamira društvo iz Savske 66, toliko je često da zapravo više nije ni neočekivano.

Đuro Glogoški i svita pojavili su se tako i na prosvjedu Udruge Franak i maknuli pozornost s tisuća ljudi koji su došli prosvjedovati kako bi se postiglo rješenje izuzetno teške situacije onih koji su vezani uz švicarski franak te im je to pitanje od životne važnosti.

Branitelji okupljeni oko Đure Glogoškog već su jednom bili direktno vezani uz prosvjed protiv privatizacije Imunološkog zavoda. Naime, na dan kada su konačno utočište pronašli u Markovoj crkvi, došli su podržati radnike i radnice Zavoda, a nakon što su oni otišli podigli su suncobrane i čekali janjce. Uz janjce na Trgu sv. Marka dočekali su i jutro, budući da ih od tamo nije mogao otjerati ni kordon policije.

Vidno iznenađeni Marina Škrabalo i Dragan Zelić iz GONG –a na licu mjesta odbili su sudjelovati u prosvjedu zbog onog što su nazvali vidnom manipulacijom u režiji Đure Glogoškog.

“Pokušava se još jednom pozicionirati kao borac za opće dobro.”, rekli su nam iz GONG –a.

U prosvjedu je uz GONG nakon saznanja da pozornost svojim pojavljivanjem plijeni Đuro Glogoški sudjelovati odbio i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

{slika}

Koliko god “ideologije nisu važne kada se govori o nacionalnim interesima” nekima može zvučati dobro, to naprosto nije točno. Postoje izuzetno različite verzije toga što je to točno nacionalni interes, što je to vladavina prava te shvaćanja koja je razina demokratskog standarda mininimalna.

*U prijašnjoj verziji članka bila je pogrešno navedena i Mirela Travar koji više nije glavna tajnica MMH te ih ne zastupa.