Vijesti

27.07.2015. 09:53:26 - Iva Zelić

Škola održivosti

Ljetni kamp: Očuvajmo naš Jadran!

Škola održivosti

Škola održivosti (Foto: Facebook: FoE Hrvatska)

Prvi ljetni kamp Škola održivosti održao se na otoku Šolta od 12. do 19. srpnja u organizaciji Zelene akcije – Friends of the Earth Hrvatska.

Organiziran je u sklopu EU projekta School of Sustainability, koji je započeo u travnju ove godine te će trajati tri godine. Okuplja 23 partnera iz Friends of the Earth Europe mreže.

"Iako je to prvi kamp tog tipa, Zelena akcija na Solarnoj akademiji na Šolti već deset godina provodi kampove raznih formata i tema. Koncept School of Sustainabilityja je da se održivost, održive prakse te održivi načini razmišljanja šire kroz aktivnosti edukacije javnosti te informiranja javnosti putem klasičnih, online i društvenih medija", kazao nam je Sven Janovski iz Zelene akcije.

Kamp je okupio 25 mladih aktivistica i aktivista iz Hrvatske, a tema je bila istraživanje i eksploatacija nafte na Jadranskom moru. Program se sastojao o tematskih sesija na kojima su predavači s raznih područja davali uvodno predavanje uz naglasak na diskusiju i zajedničko promišljanje.

"Predavanja su bila jako korisna - od Svena koji nam je pričao o aktivizmu, Tonija i energetike, do Luke i općenitih predavanja o klimatskim promjenama", izjavila je sudionica kampa Aleksandra Stojsavljević.

"Predavanja su bila dinamična te su znala trajati dokle god netko ne bi pogledao na sat. Preporuku za dogodine nemam, jedino ću definitivno svim zainteresiranima preporučiti da odu u ovaj ili slični kamp", ispričala nam je Nina Pancirov.

Interes za kamp je bio velik pa su organizatori/ce morali/e provesti ozbiljnu selekciju kako bi okupili najmotiviranije ljude različitih struka. Konačni rezultat je zadovoljstvo organizatorica i organizatora, ali i participantica i participanata.

"Fantastično sam se provela na ljetnom kampu Škola održivosti, koji je nadmašio sva moja očekivanja. Organizacija je bila izvrsna, teme raznolike i dobro osmišljene, te su ih predstavili izlagači koji su oduševili svojim znanjem i osobnošću. Upoznala sam puno novih ljudi, te dodatno razvila znanja o temama vezanim uz zaštitu okoliša, aktivizam i održivi razvoj, s posebnim naglaskom na temu istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranskom moru", rekla nam je sudionica kampa Anja Babić.

Zadovoljna je bila i Ana Bartolinčić koja je istaknula: "Šolta me naučila kako živjeti s prirodom! Neopisiv osjećaj promjene svih nas koji smo zajedničkim radom i snagom utjecali jedni na druge i stekli poznanstva, divila sam se našim različitostima, a s toliko sličnim stavom prema životu. Vjerujem da smo puno napravili protiv eksploatacije nafte u Jadranu, koja je ujedno i bila glavna tema sedmodnevnog druženja".

O razlozima zašto je ova tema i osnovna vodilja kampa Sven je rekao: "Odlučili smo staviti tu temu kao svojevrsnu podtemu kampa kako bismo mogli izravno s mladim ljudima pričati o problematici , dobiti njihovu perspektivu na cijelu stvari, potaknuti ih da se i sami aktiviraju oko kampanje, a i da dobijemo neke svježe ideje kako dalje promovirati kampanju".

Da je rasprava o eksploataciji nafte veoma aktualna svjedoči i nedavno istraživanje koje je proveo institut Pilar. Samo 30,4 posto građanki i građana odgovorilo je potvrdno na pitanje jesu li za eksploataciju nafte u Jadranu, dok je čak 52,8 posto ispitanica i ispitanika pokazalo protivljenje. Ti su rezultati u skladu s anketom agencije Promocija plus iz travnja ove godine koja je pokazala da se 60 posto stanovništva Dalmacije protivi bušenju Jadrana.  Danom akcije, koji se održao 11. srpnja, građanke i građani više od dvadeset gradova i otoka poručili su kako su se spremni angažirati u borbi protiv ovog štetnog projekta.

Dok čekamo konačnu odluku o bušenju Jadrana, aktivnosti u sklopu EU projekta School of Sustainability tek su počele. Osim kampa, koji će se u ovakvoj organizaciji održavati još dvije godine, na jesen možete sudjelovati na tradicionalnom Eko – seminaru Zelene akcije. Također, ova je godina europska godina razvoja te se svaki mjesec organiziraju razne aktivnosti na koje ćemo pravodobno biti pozvane i pozvani, poručuju iz Zelene akcije. Stoga, aktivirajmo se i recimo jasno NE bušenju Jadrana!

Tagovi: bušenje nafte, friends of the earth hrvatska, jadran, ljetni kamp, ne bušenju nafte u jadranu, school of sustainability, Škola održivosti, šolta, sven janovski, zelena akcija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM