U fokusu

LGBT pride u Nizozemskoj

Nizozemski LGBT aktivisti/kinje traže ravnopravan položaj u cijeloj Kraljevini

Nizozemski LGBT aktivisti/kinje traže ravnopravan položaj u cijeloj Kraljevini

U subotu je u Amsterdamu održana godišnja Povoka ponosa, koja je okupila tisuće ljudi u šarenoj povorci koja je brodovima plovila kroz amsterdamski kanal. Jedna je od brodica nosila i podsjetnik da LGBT prava nisu priznata u cijeloj Kraljevini Nizozemskoj.

Iako je Nizozemska sama postala prva zemlja koja je 2001. godine legalizirala istospolni brak, tri karipske članice Kraljevstva – otoci Aruba, Curacao i Sveti Martin – još uvijek nemaju istu odredbu u svojim zakonima, što pokazuje kulturne tabue u većinski katoličkim otočnim nacijama.

“Nemamo jednaka prava u Kraljevstvu za naše gej i trans* građane i građanke”, rekao je Koen van Dijk iz COC-a, glavne nizozemske organizacije za LGBT prava.

Iako se zakoni navedenih otoka temelje na nizozemskom zakonu, ne uključuju ključne odredbe koje je Nizozemska donijela 2001. godine, uklanjajući distinkciju između heteroseksualnog i istospolnog braka.

{slika}

Nakon šestogodišnje pravne bitke, Aruba je nedavno na svom teritoriju počela registrirati istospolne brakove kao životna partnerstva. No, istospolni parovi nemaju iste pravne povlastice kao heteroseksualni, poput životnog osiguranja, a anti-gej stavovi su vrlo rašireni u karipskom društvenom i političkom životu.

“Želimo iste zakone u cijelom Kraljevstvu. To bi osnažilo sve LGBT organizacije u promicanju pitanja društvene prihvaćenosti LGBT osoba”, rekla je Ramona Pikeur, direktorica karipske LGBT organizacije Dushi&Proud.

Nizozemska vlada navodi kako traži dijalog, radije nego sukob, s otočnim nacijama kako bi promicala gej prava i prihvaćenost istospolnih brakova.