U fokusu

Socijalno zbrinjavanje

Madridska gradonačelnica uspješno zaustavlja deložacije

Madridska gradonačelnica uspješno zaustavlja deložacije

Facebook

Novoizabrana ljevičarska gradonačelnica Madrida prije nepunih tjedan dana ukinula je naloge za deložaciju za 70 obitelji koje žive u socijalnim stanovima te zaštitila više od 2.000 sličnih ugovora o najmu.

Manuela Carmena na ovaj način provodi jedno od predizbornih obećanja, a to je zaštita stanovanja, u kojoj su zbog mjera štednje desetine tisuća obitelji izgubile svoje domove.

“U postupku je bilo 70 naloga, ali danas ove obitelji imaju svoje domove. Nitko od njih neće biti izbačen na ulicu”, rekao je jedan od aktivista.

Napomenimo kako je Carmena svoju dužnost gradonačelnice preuzela u lipnju ove godine kao liderica radikalno lijeve platforme ‘Sada Madrid’ predvođene Podemosom. Time je postala prva ljevičarska gradonačelnica nakon 24 godine vladavine Narodne stranke (PP) desnog centra.

Uoči izbora Carmena je obećala da banke više neće izbacivati građane iz stanova zbog dugova i da nikome neće biti isključeni voda i struja.

“Općinska stambena udruga (EMVS – Empresa Muncipal de la Vivenda y el Suelo de Madrid) više neće moći prisiliti 220 obitelji koje žive u pet blokova koje su u njihovom vlasništvu da odu, kao što je i stopirano iseljavanje za 70 obitelji čiji su nalozi bili u procesu”, stoji u priopćenju za javnost Gradskog vijeća, dodajući da će sačuvati i sličnih 2.086 ugovora o najmu.

Alberto Romeral, umirovljenik koji živi u jednom od socijalnih stanova pohvalio je gradonačelnicu sljedećim riječima: “Zahvalni smo što ona obraća pozornost na ljude u gradu i njihove probleme i ne želi ih zgaziti”.

Romeral plaća subvencionirani najam 232 eura mjesečno.

Carmena trenutno pregovara s najvećim španjolskim bankama kako bi razgovarali o problemu deložacije.

Nova gradska uprava je također uspostavila uslugu posredovanja za ljude koji ne mogu platiti svoje hipoteke. Više od 50.000 ljudi je protjerano tijekom 2013. i 2014. jer nisu mogli plaćati hipoteku.

Španjolci/e su umorni/e od mjera štednje, a to je i jedan od razloga zašto su su glasali/e na ovim lokalnim izborima za lijevu platformu ‘Sada Madrid’.