U fokusu

Suočavanje s prošlošću za neke je nedosanjani san

Grafit ‘Govna četnička i komanistčka’ osvanuo na ulazu Documente

Grafit ‘Govna četnička i komanistčka’ osvanuo na ulazu Documente

FB/E.J.

Pred ulazom Documente – Centra za suočavanjem s prošlošću osvanuo je jutros krajnje uvredljiv natpis – “Govna fašistička i komanistčka”. Prema portalu 6yka.com, policijska istraga je trenutno u tijeku.

Za Libelu je uvredljivi grafit komentirala aktivistkinja Documente, Maja Dubljević, i to na sljedeći način:

“Documenta je na udaru desničarskih i profašističkih grupacija i individualaca. Ovime nisam iznenađena jer je to naša realnost. S tim živimo i radimo.”

Maja Dubljević osvrnula se i na ovogodišnju obljetnicu Oluje te tenzije koje rastu s obzirom na održavanje vojnog mimohoda:

“S obzirom na uzavrelu atmosferu oko obljetnice Oluje jasno je da se pritisak pojačava. Tema suočavanja s prošlošću, nažalost, često izaziva ovakve reakcije. Kada se neka tema aktualizira, pritisak koji je zapravo gotovo pa stalan, samo postane snažniji.”

Od svog osnutka, Documenta doprinosi razvijanju individualnih i društvenih procesa suočavanja s prošlošću u izgradnji održivog mira u Hrvatskoj i široj regiji produbljujući javni dijalog i inicirajući debate o javnim politikama koje potiču suočavanje s prošlošću, prikupljajući podatke, objavljujući istraživanja o ratnim događajima, ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava, te prateći sudske procese na lokalnoj i regionalnoj razini kao doprinos poboljšanju sudskih standarda i prakse u suđenjima za ratne zločine, navodi se na njihovoj stranici.