U fokusu

Zastupnički dom odobrio raspravu

U Čileu napravljen prvi korak prema ukidanju potpune zabrane pobačaja

U Čileu napravljen prvi korak prema ukidanju potpune zabrane pobačaja

Čile je poduzeo korak naprijed prema ublažavanju stroge zabrane pobačaja nakon što su zastupnici u nižem domu Kongresa glasovali za unapređivanje zakona i ukinuće potpune zabrane pobačaja.

Galerijom se prolomio pljesak nakon što je zdravstveno povjerenstvo čileanskog Zastupničkog doma glasalo s osam glasova za i pet protiv da se odobri rasprava o zakonu koji je Kongresu predložila predsjednica Čilea Michelle Bachelet u siječnju.

Ovaj bi zakon u zemlji u kojoj je na snazi potpuna zabrana pobačaja i u kojoj se prema važećim zakonima za pobačaj može dobiti i do pet godina zatvora, ženama dozvolio pobačaj u slučaju silovanja, ako je ženin život ugrožen ili u slučaju smrtonosnih urođenih mana fetusa.

“Ovo nije mjera za promicanje pobačaja: ono što ovdje radimo je pretvaranje izbora države u izbor za žene”, rekao je zastupnik Gabriel Silber iz Kršćanske demokratske stranke, koja je podijeljena po pitanju ove reforme. “Podaci su pokazali da kompletna zabrana pobačaja i njegova nezakonitost nisu zaustavili praksu”, poručila je predsjednica Bachelet.

Čile je jedna od šest zemalja u svijetu s potpunom zabranom pobačaja zahvaljujući zakonima uvedenim 1989. godine u doba diktature generala Augusta Pinocheta. Da bi prijedlog zakona, koji je poslan na raspravu, postao zakon, potrebna je obična većina u oba doma Kongresa. Ocjenjuje se da će to biti težak poduhvat jer se projekt suočava sa značajnim otporom i u Zastupničkom domu i u Senatu.