U fokusu

Mlada aktivistkinja u borbi za pravo na obrazovanje

Malala Yousafzai pokreće godišnji indeks za praćenje sekundarnog obrazovanja za djevojčice

Malala Yousafzai pokreće godišnji indeks za praćenje sekundarnog obrazovanja za djevojčice

Zagovaračka skupina pokrenuta od strane dobitnice Nobelove nagrade za mir, Malale Yousafzai, i Foeign Policy Magazinea pokreće godišnji indeks za praćenje dostupnosti i kvalitete obrazovanja za djevojčice diljem svijeta. Indeksom će se prikupljati podaci kojima će se naglasiti jazovi u prilikama za sekundarno obrazovanje, kao i jazovi u financiranju obrazovanja.

“Novi indeks je ‘kartica za izvještavanje’ za naše vođe, vrlo bitan korak u osiguravanju da moje sestre bilo gdje u svijetu mogu imati kvalitetno, sigurno i besplatno sekundarno obrazovanje”, rekla je Yousafzai u izjavi.

Oko 62 milijuna djevojčica u svijetu ne ide u školu, a mnoge se od njih suočavaju s užasnim nasiljem zbog pokušaja da se školuju u 70 zemalja diljem svijeta, navodi se u podacima Malala Funda, kojeg je mlada aktivistkinja osnovala s ocem kako bi podupirala obrazovanje za djevojčice.

Godišnji će indeks pokazivati dostupnost, kvalitetu i sigurnost sekundarnog obrazovanja za djevojčice, koristeći podatke nevladinih irganizacija, obrazovnih institucija, nacionalnih vlada i drugih skupina. Još nije objavljeno kada će indeks biti dostupan.