Vijesti

03.09.2015. 11:23:01 - Libela

Mlada aktivistkinja u borbi za pravo na obrazovanje

Malala Yousafzai pokreće godišnji indeks za praćenje sekundarnog obrazovanja za djevojčice

Zagovaračka skupina pokrenuta od strane dobitnice Nobelove nagrade za mir, Malale Yousafzai, i Foeign Policy Magazinea pokreće godišnji indeks za praćenje dostupnosti i kvalitete obrazovanja za djevojčice diljem svijeta. Indeksom će se prikupljati podaci kojima će se naglasiti jazovi u prilikama za sekundarno obrazovanje, kao i jazovi u financiranju obrazovanja.

"Novi indeks je 'kartica za izvještavanje' za naše vođe, vrlo bitan korak u osiguravanju da moje sestre bilo gdje u svijetu mogu imati kvalitetno, sigurno i besplatno sekundarno obrazovanje", rekla je Yousafzai u izjavi.

Oko 62 milijuna djevojčica u svijetu ne ide u školu, a mnoge se od njih suočavaju s užasnim nasiljem zbog pokušaja da se školuju u 70 zemalja diljem svijeta, navodi se u podacima Malala Funda, kojeg je mlada aktivistkinja osnovala s ocem kako bi podupirala obrazovanje za djevojčice.

Godišnji će indeks pokazivati dostupnost, kvalitetu i sigurnost sekundarnog obrazovanja za djevojčice, koristeći podatke nevladinih irganizacija, obrazovnih institucija, nacionalnih vlada i drugih skupina. Još nije objavljeno kada će indeks biti dostupan.

Tagovi: djevojčice, djevojke, godišnji indeks, malala, nemogućnost školovanja, obrazovanje, rodna ravnopravnost, škola, školovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM