U fokusu

zajedno možemo više

U Zagrebu grupe podrške za trans* osobe

U Zagrebu grupe podrške za trans* osobe

Udruga TransAid koja za svoj cilj ima osnaživanje trans*/inter* i rodno varijatne zajednice u Zagrebu djeluje od veljače 2012. godine. Protekle dvije godine TransAid organizirao je  trans* grupe podrške kako bi pripadici i pripadnice te zajednice dijelile svoja iskustva, probleme, međusobno se upoznavali i upoznavale, ohrabrivali i ohrabrivale ili jednostavno dolazile do informacije koje su im važne. 

Grupe podrške nastavljaju se održavati i ove godine, a prva će biti održana krajem ovog mjeseca – 30. rujna. Uz sustavni program grupa podrške, novost ove godine predstavlja i online te individualno savjetovanje koje će voditi psihologinje Iva Žegura i Matea Popov.

“Grupe podrške i individualno savjetovanje zapravo su dva odvojena programa s odvojenim ciljevima, Grupe podrške su važne jer pružaju trans* i rodno varijantnim osobama priliku da razmijene iskustva s drugima koji su u sličnim životnim situacijama, da se upoznaju, pruže si emotivnu i socijalnu podršku te informacije. Grupe facilitiraju psihologinje, no glavnu riječ vode same trans* osobe zbog kojih su grupe i organizirane. Ovakve susrete ne može zamijeniti stručno savjetovanje. S druge strane, individualno savjetovanje usmjereno je na primanje podrške od stručne osobe – psihologinje, atmosfera je intimnija jer se radi o “jedan na jedan” susretima, a osobe na individualnom savjetovanju mogu očekivati emotivnu podršku, informacije vezane uz savjetovanje kao i psihoedukaciju ukoliko je ona potrebna”, govori nam Matea Popov.

Za individualno savjetovanje, kao i za grupe podrške može se prijaviti e-mailom na transavjetovanje@transaid.hr ili na Facebook stranici koju možete pronaći ovdje.

Individualno savjetovanje može biti online ili uživo, objašnjava nam Matea Popov. Na navedene kontakte dobrodošli su i upiti psihologinji na koje redovno odgovaramo, dodaje. Dobrodošla su bilokakva pitanja, a u slučaju da TRNASavjetovanje ne zna odgovor na njih, potrudit ćemo se proslijediti upit na pravu adresu, zaključuje Popov.

Pozivamo vas da podržite rad i stranicu TRANSavjetovanja koju možete vidjeti ovdje, dok se najava za prvu ovogodišnju grupu podrške za trans* osobe možete pronaći ovdje