U fokusu

Žene još uvijek zarađuju manje

Latina Equal Pay Day – za nestanak rodnog jaza u plaćama

Latina Equal Pay Day – za nestanak rodnog jaza u plaćama

Žene svake boje kože i etniciteta doživljavaju rodni jaz u plaćama u Americi, no za Latinoamerikanke ta je razlika među najvećima, o čemu smo pisale ovdje. Prosječno su žene plaćene 79 centa na svaki dolar koji zaradi muškarac, dok su Latinoamerikanke plaćene svega 56 centa.

U četvrtak, deset mjeseci od početka godine, obilježen je Latina Equal Pay Day, kada Latinoamerikanke konačno sustignu godišnja primanja bijelih muškaraca u 2014. godini.

Nedavna studija National Women’s Law Centra pokazala je kako su Latinoamerikanke potplaćene na svim razinama obrazovanja, s najvećim jazom kod žena s najmanje obrazovanja. Studija je pokazala uznemirujuće diskrepancije u plaćama, uključujući i onu da Latinoamerikanke s prvostupničkom diplomom primaju gotovo jednaku plaću kao muškarci sa samo srednjom školom. Slično tome, postoje i razlike kroz različita zanimanja.

Demokratkinje u Kongresu zalagale su se za zakonsku odredbu kojom bi se značajno smanjio rodni jaz u plaćama za žene i spriječile odmazde za žene koje zatraže jednake plaće na radnom mjestu. The Paycheck Fairness Act, predstavljen u Senatu 2013. godine, zabranio bi kazne za dijeljenje informacija o plaćama, te tražio od zaposlenika/ica dokazivanje da bilo kakve razlike u plaćama nisu rodno utemeljene. Od onda je blokiran od strane Republikanaca u Senatu više nego jednom.

Istraživanje provedeno od strane American Association of University Women (AAUW) pokazuje da Latinoamerikanke sve više postaju utjecajno biračko tijelo, zbog čega AAUW savjetuje predsjedničkim kandidatima/kinjama da posebnu pozornost posvete rodnom jazu u plaćama, adresiranjem problema.