U fokusu

Represija u Kini

Pekinške vlasti prisilno zatvorile izložbu posvećenu borbi protiv nasilja nad ženama

Pekinške vlasti prisilno zatvorile izložbu posvećenu borbi protiv nasilja nad ženama

Galerija u Pekingu, koja je u srijedu trebala otvoriti izložbu feminističkih radova koji tematiziraju borbu protiv nasilja nad ženama, prisilno je zatvorena svega nekoliko sati prije otvaranja.

Izložba, planirana tako da se poklopi s Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, trebala je biti otvorena u Jinge Art Gallery u Pekingu, no kada su umjetnici/e došli/e tamo nekoliko sati prije otvorenja, našli/e su zaključana vrata. “Razlog zbog kojeg je naša izložba otkazana jest pritisak od viših vlasti”, rekao je Cui Guangxia, kustos galerije.

Cui, koji je bio među desecima ljudi uhićenih prošle godine u Kini nakon izražavanja potpore pro-demokratskim protestima u Hong Kongu, navodi kako je izložba trebala prikazati radove 64 kineskih autorica i autorica – 32 žene i 32 muškarca. Dodao je kako vjeruje da su vlasti smatrale da je planirani događaj  prevelik te da im se nije sviđao fokus na obiteljsko nasilje i rodnu jednakost.

Fotografije izložbe prikazuju jednu instalaciju koja se sastoji od grudnjaka zašivenog na kineske novčanice na kojima se nalazi lice kineskog predsjednik Mao Ce-tunga, dok jedan od portreta sadrži sliku žene koja protestira protiv seksualnog iskorištavanja djece.

{slika}

Kineski je feministički pokret izvukao deblji kraj nakon kraha Komunističke partije. Pet je feminističkih aktivistkinja pritvoreno u ožujku nakon planiranja distribucije pamfleta i naljepnica protiv seksualnog zlostavljanja. Feministkinje u Pekingu navode kako su im sigurnosne službe naredile da izbjegavaju bilo kakve javne komemoracije povodom 20. obljetnice Pekinške deklaracije u rujnu. Zatvaranje ove izložbe samo je jedan u nizu pokušaja da se ženska ljudska prava gurnu u stranu.

“Ne možemo održati izložbu, no naš stav i mišljenje ostaju nepromijenjeni”, rekla je feministička umjetnička kritičarka Tong Yujie okupljenim umjetnicima i umjetnicama.