U fokusu

Pokušajte ponovno

Reiner: ‘SDP na silu pokušava ostvariti svoje ciljeve’, Antičević Marinović odgovara: ‘Mi smo postupili nesebično’

Reiner: ‘SDP na silu pokušava ostvariti svoje ciljeve’, Antičević Marinović odgovara: ‘Mi smo postupili nesebično’

Denis Cerić/Hina

Danas je u Saboru upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnika Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i zastupnice baš kao  i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Zašto je to učinio komentira sam Podolnjak, a prenosi Hina:

 “Mi pokazujemo dosljednost. Pokazali smo konsenzus. Ja sam odustao od druge najvažnije funkcije u ovoj državi radi dosljednosti i principa”, rekao je Podolnjak novinarima napuštajući sabornicu.

 Upitan je li spreman ponovo biti kandidat za predsjednika parlamenta, odgovorio je kako će to ovisiti o stavovima svih političkih stranaka koje će se o tome dogovarati, ali uz nužan uvjet da to bude rezultat konsenzusa. “Tu odluku nismo promijenili u Mostu”, poručio je.

Ne preklapa se njegovo viđenje sa onim što je rekao Silvano Hrelja za N1 na pitanje hoće li ponovno pokušati s Podolnjakom odgovorio je da ‘se takvi krediti troše’, a da je MOST ‘ako je zaista htio reforme, propustio veliku priliku’.

“U ovoj situaciji ne može se kompletna odgovornost prebacivati na 10 posto saborskih zastupnika. Možemo nastaviti pregovore (sa SDP-om i HDZ-om), ali jedino u slučaju kada su i jedna i druga strana u tome. U ovom trenutku volio bih da se konačno dogovore pa neka oni izglasaju svojeg predsjednika Sabora”, rekao je Božo Petrov novinarima napuštajući Sabor, prenosi Hina.

Za Libelu pokušaj konstituiranja Sabora komentirao je HDZ – ov zastupnik Željko Reiner za kojega je i Tomislav Karamarko rekao da će biti njihov kandidat za predsjednika Sabora.

“Današnja situacija u Saboru je, nažalost, pokazala još jednanput da je SDP pokušao izmanipulirati parlamentarnu demokraciju. Pokušao je na neki način poniziti cijeli  MOST i profesora Podolnjaka i cijelim jednim nizom propusta koje je napravio gospodin Leko pokušali su zapravo izigrati sva moguća pravila i u tome nisu uspjeli. Žalosno je što se Sabor nije uspio konstituirati iz tih razloga.”, rekao nam je Reiner.

Tražili smo ga komentar i Karamarkove izjave da će on biti kandidat HDZ –a i njegove Domoljubne koalicije za predsjednika Sabora.

“Ovakav pokušaj, ovakav način da se silom i mimo uobičajene demokratske procedure ostvare ciljevi SDP –a koji je izgubio na ovim izborima, ali to ne želi priznati – taj način je kriv. Najprije su pokušali razbiti MOST, a danas su MOST i gospodina Podolnjaka pokušali poniziti.”, dodaje Reiner.

Na ponovljeno pitanje bi li on prihvatio poziciju predsjednika Sabora Reiner odgovara:

“Ne govorimo sada o meni i ne govorimo o pojedincima, to se treba vidjeti u kompletu što će se dogoditi. Mi u ovom času nemamo saborsku većinu, ne zna se tko je sada većina, a tko oporba.”, kaže Reiner.

Ingrid Antičević Marinović iz SDP –a za Libelu je, pak rekla:

“Mi smo postupili prema dogovoru, postupili smo nesebično u želji da se konstituira Sabor i da se uspostavi vlast. Željeli smo biti odgovorni prema građanima.”

Izjavu Željka Reinera da je SDP pokušao na silu ostvariti svoje ciljeve Antičević Marinović komentirala  je riječima ‘pa vidjeli ste kako je to izgledalo’.

“Sve je bilo očito i sve je bilo vidljivo, MOST je također rekao da će imati svoga kandidata ako ga podrži i HDZ i SDP, mi smo na to pristali, a oni nisu. Sve je jasno.”, zaključuje Ingrid Antičević Marinović.