U fokusu

Opet se odlučuje u ime žena

Britanskoj znanstvenici zbog trudnoće zabranjeno sudjelovanje na konferenciji

Britanskoj znanstvenici zbog trudnoće zabranjeno sudjelovanje na konferenciji

Dr. Samantha Decombel je znanstvenica-poduzetnica koja je osnovala dva poduzeća. Njen trenutni pothvat je Fitness Genes, poduzeće koje klijentima/icama nudi plan prehrane i treninga sukladno njihovom genetskom profilu.

Ove godine, Decombel je bila pozvana da govori na EURAXESS-ovoj konferenciji Glas istraživača/ica koja se održala u studenom u Bruxellesu. No, kad je kontaktirala Europsku komisiju da dogovori svoje putovanje na konferenciju, primila je šokantan odgovor.

“Kad sam primila e-mail u kojem povlače moju pozivnicu, bila sam izrazito šokirana i ljuta jer netko misli da je okej donijeti odluku u moje ime, da nisam “sposobna” odlučiti što bi bilo najbolje za moje zdravlje i zdravlje mog djeteta”, prenosi Viral Women.

Rekla je da je morala “oko pet puta” pročitati e-mail kojim joj se uskraćuje njeno pravo na putovanje i “pitati kolege/ice u uredu da priđu i provjere pretjeruje li”.

{slika}

Kad je pokušala dobiti još informacija o tome zašto je donesena takva odluka, kaže da su joj “pružili alternativne izgovore” i da su je onda “odbili” na način da su joj rekli: “Zahvaljujem vam na vašem interesu za konferenciju. Ovaj put mu ne možemo udovoljiti”.

Sam se okrenula društvenim mrežama da iskaže svoju frustraciju. Hashtag #7monthsawesome je ubrzo postao popularan na Twitteru jer su i druge žene poduprle Sam i osvjedočile da trudnoća ne znači da žene ne bi trebale raditi ili putovati, ako to žele.

Sam je rekla: “Ovo se svodi na pravo izbora. Jedina osoba koja bi trebala donositi odluke o tome je sama žena. Neću reći da bi svaka žena donijela odluku kao ja da govori na konferenciji u sedmom mjesecu trudnoće, znam da mnogo žena doživljava umor u zadnjim fazama trudnoće”.

Glas istraživača/ica, koji je organizirao konferenciju, rekao je kako nisu sudjelovali u odluci da se otkaže pozivnica Decombel i da “vjeruju u snalažljivost trudnica te da su svjesni izazova koji se postavljaju”.

“Nadam se da će biti prilike da Glas istraživača/ica ugosti Dr. Decombel kao govornicu u budućim događanjima i uvjeravamo vas da ćemo u našim sastavima na konferencijama promicati žene govornice”, poručila je glasnogovornica.