U fokusu

Pravda nakon tri godine

Trojica muškaraca optuženi za silovanje žene u Indiji

Trojica muškaraca optuženi za silovanje žene u Indiji

Sud u istočnoj Indiji osudio je trojicu muškaraca optuženih za silovanje 37-godišnje žene, Suzette Jordan, u slučaju koji je izazvao bijes javnosti nakon izjave jedne od političarki koja je rekla da je cijeli slučaj izmišljen kako bi se klevetala vlada. Opozicijske stranke prozvale su ministricu Mamtu Banerjee i tražile ispriku nakon što je 2012. godine izjavila kako je Jordanin navod lažan i politički motiviran kako bi se diskreditirala vlada.

Javni tužitelj Sarbani Roy rekao je kako je Interpol izdao tjeralice za drugu dvojicu muškaraca koji su uspjeli pobjeći.

Suzette Jordan je grupno silovana u veljači 2012. godine u autu na putu iz noćnog izlaska u Park Streetu, od strane petorice muškaraca koji su joj ponudili prijevoz do kuće. Nakon što su je nekoliko sati silovali, izbacili su je iz auta. Unatoč konzervativnim stavovima koji često žrtvu krive za ono što joj se dogodilo, Jordan, inače samohrana majka dvije djevojčice, odlučila je istupiti u javnost sa svojom pričom kako bi ohrabrila druge žene da učine isto. Nažalost, nije dočekala pravdu – umrla je u ožujku od meningoencefalitisa.