U fokusu

Anti-choice ekstremisti

Uhićen muškarac kriv za napad na kliniku Planned Parenthooda u Colorado Springsu

Uhićen muškarac kriv za napad na kliniku Planned Parenthooda u Colorado Springsu

Robert Dear, muškarac optužen za ubojstvo troje i ranjavanje devetero ljudi u napadu na kliniku Planned Parenthooda u Colorado Springsu ranije ovog mjeseca, službeno je osuđen za 179 kaznenih djela, uključujući osam slučajeva ubojstva i 131 pokušaja ubojstva. Ovaj je napad jedan od najgorih nasilnih činova od strane ekstremista protiv pobačaja u SAD-u.

Tijekom saslušanja, više je puta imao različite ispade, govoreći: “Kriv sam. Nema potrebe za suđenjem. Ja sam borac za bebe“. Dear je navodno tijekom privođenja nakon pucnjave spominjao “dijelove djece”, što je dovelo do sumnje da bi cijeli slučaj mogao biti povezan s lažnim videima koje je ranije ove godine objavila anti-choice organizacija Center for Medical Progress. Videi, kojima se tvrdi da zaposlenici/ce Planned Parenthooda ilegalno prodaju fetalno tkivo, višestruko su odbačeni.

FBI navodi kako su se napadi na Planned Parenthood pojačali nakon objavljivanja spornih videa, iako su prijetnje i nasilje usmjereno prema klinikama za pobačaje u porastu posljednje četiri godine. Anketa Feminist Majority Foundationa iz 2014. godine o nasilju u klinikama za pobačaje pokazala je kako je više od 50 posto klinika bilo metom prijetnji, poput uhođenja liječnika/ica i zaposlenika/ica klinika, postera u stilu traženja kriminalaca, dok je jedna od pet klinika doživjela i veće nasilje, u obliku blokada, podmetnutih požara, pucnjave i bombi.

“Ovaj je tragični napad u Colorado Springsu potrebno sagledati iz šire perspektive koja uključuje nacionalnu kampanju prijetnji i nasilja protiv pružatelja usluge pobačaja”, rekla je predsjednica Feminist Majority Foundationa, Eleanor Smeal. “Ne možemo čekati na još jedan smrtonosni napad prije nego što počnemo postavljati pitanja o široj kampanji terora i nasilja nad pružateljima usluge pobačaja“.