U fokusu

Diskriminacija LGBT zajednice

Baptističko sveučilište legalno smije zabraniti upis LGBT studentima/icama

Baptističko sveučilište legalno smije zabraniti upis LGBT studentima/icama

LGBT zajednica je odnijela važne pobjede u Americi ove godine, no jedno je kršćansko sveučilište nedavno pokazalo kako LGBT aktivisti/kinje i njihovi/e podupiratelji/ice i dalje ne mogu mirovati. Carson-Newman University, privatni baptistički fakultet u Tennesseeju, sada legalno može zabraniti upisivanje studentima/icama čiji se “stil života” interpretira kao opreka njihovoj kršćanskoj filozofiji, što se primarno odnosi na LGBT studente i studentice, no i druge manjinske skupine nisu od toga isključene.

“To je ono što mi jesmo kao kršćansko sveučilište”, rekao je Randall O’Brien, predsjednik sveučilišta. “To su naši religijski principi. I u ovom promjenjivom svijetu, želimo utvrditi da smo to što jesmo i što i dalje namjeravamo biti”.

Pravni savjetnik O’Briena savjetovao mu je da podnese izuzeće od obveze, koje dopušta da škola nije obvezna ponuditi studentima/icama zaštitu koju obično imaju pod zakonom Title IX, kojim se štiti rodna ravnopravnost u svim javnim obrazovnim institucijama. O’Brien je naveo kako je to učinio samo kako bi “ojačao naša prava na temelju Prvog amandmana”. Ta “ojačana” prava ne uključuju samo mogućnost zabrane studiranja LGBT studentima i studenticama, već i nevjenčanim majkama, ženama koje su pobacile, pa čak i trudnim studenticama, navodi WVLT.

Diskriminacija LGBT studenata/ica na kampusima je u posljednjih nekoliko godina postala zabrinjavajuće raširen fenomen, a čak i kada su primljeni/e na fakultete, suočavaju se s brojnim drugim preprekama, uključujući i seksualno uznemiravanje i maltretiranje.

Dok se O’Brien i njemu slični brinu za prava svoje kršćanske zajednice, administracije fakulteta diljem zemlje – kao i vladinih službenika/ica koji dopuštaju ovakva izuzeća – trebali/e bi se podsjetiti na navodnu slobodnu i pravdu za sve pod jednakim uvjetima.