U fokusu

Tako to izgleda kada pobačaj nije legalan

Tanzanija u borbi s ilegalnim pobačajima

Tanzanija u borbi s ilegalnim pobačajima

Novoizabrani premijer u Tanzaniji upozorio je liječnike/ice koji/e obavljaju ilegalne pobačaje da će za isto biti strogo kažnjeni, moguće i zatvorskom kaznom. Procjenjuje se da se ilegalni pobačaji u Tanzaniji rade svakodnevno širom zemlje, za što liječnici uzimaju novac, a žene stavljaju u opasnu situaciju u kojoj su im zdravlje i život ugroženi.

Pobačaj je u Tanzaniji ilegalan, osim ako je život žene ugrožen, a kažnjiv je i do 14 godina zatvorske kazne. Tanzanija također ima i stopu materalne smrtnosti među najvišima u svijetu – 454 smrti na 100 tisuća živih poroda, procjenjuje UNFPA. Većina tih smrti uzrokovana je komplikacijama koje nastaju zbog ilegalnih, nesigurnih pobačaja. Žene koje nemaju pristup sigurnoj usluzi pobačaja često same pokušavaju pobaciti ili odlaze u ilegalne klinike koje nemaju potrebne medicinske uvjete.

Premijer Kassim Majaliwa, izabran u studenome, rekao je liječnicima u regionalnoj bolnici Ruvuma kako će za izvršavanje pobačaja biti kažnjeni kako zakon nalaže. Podaci iz bolnica pokazuju kako se stotine pobačaja godišnje izvrše tajno u javnim i privatnim bolnicama, a organizira ih medicinsko osoblje. Studije navode kako do 60 posto žena koje su primljene u javne bolnice zbog spontanog pobačaja su zapravo imale indducirani pobačaj.

U Tanzaniji i drugim dijelovima istočne Afrike, Guttmacher Institute, koji se bavi istraživanjem seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Tanzaniji, procjenjuje da je 2008. godine bilo 2,4 milijuna nesigurnih pobačaja – 36 pobačaja na tisuću žena u reproduktivnoj dobi, što su najviše stope u cijeloj Africi.