U fokusu

U Kölnu i Amsterdamu

Sirijski izbjeglice i Nizozemci u minicama prosvjedovali protiv nasilja nad ženama

Sirijski izbjeglice i Nizozemci u minicama prosvjedovali protiv nasilja nad ženama

Napadi u Kölnu izazvali su val prosvjed prošlog vikenda. Izbjeglice iz Sirije te njemački građani i građanke održali su u subotu u Kölnu dva prosvjeda protiv nasilja nad ženama. “Mi smo izbjeglice iz Sirije. Mi smo protiv rasizma, seksizma i rata”, pisalo je na jednom od transparenata ispred katedrale u Kölnu, gradu u kojem je na Silvestrovo 500 žena prijavilo seksualno nasilje.

Prosvjednici i prosvjednice sirijskog porijekla isticali su da seksualno nasilje nije dio njihove kulture te glasno zagovarali strogo kažnjavanje počinitelja seksualnog nasilja, piše Deutsche Welle. Istog je dana u New York Timesu objavljena i priča jedne Amerikanke koja je bila napadnuta u Kölnu i koja tvrdi da ju je upravo skupina sirijskih izbjeglica spasila od napada. Formirali su zaštitni krug oko nje i pomogli joj da pobjegne i pronađe svog dečka.

{slika}

Skupina muškaraca prosvjedovala je u subotu poslije podne i u nizozemskom glavnom gradu Amsterdamu u minicama kako bi iskazali svoju potporu ženskim pravima nakon niza napada u Kölnu i drugim europskim gradovima koji su se dogodili na Silvestrovo.

Demonstracije je organizirao savez mladih iz nizozemskih političkih organizacija, uključujući Zelenu stranku i Radničku stranku.

Na svojoj Facebook stranici napisali su da im je neprihvatljivo mišljenje nekih ljudi koji smatraju da je seksualno nasilje samo problem žene, te da kratke suknje sigurno nisu krive.

{slika}

Kako su objavili na Facebooku, u protestu je sudjelovalo više od 400 ljudi.

Organizatori navode kako su bili inspirirani prošlogodišnjim protestom muškaraca u Turskoj, kada su prošetali ulicama Istanbula i još nekih turskih gradova u minicama u znak prosvjeda protiv smrti Ozgecan Aslan, koja je preminula zbog seksualnog nasilja. Inspirirani njihovim golim nogama, odlučili su prošetati ulicama u minicama i pokazati solidarnost sa ženamau Nizozemskoj, Kölnu, ili bilo gdje u svijetu .