Vijesti

24.01.2016. 20:38:31 - Libela

Tisuće prosvjednika i prosvjednica diljem Italije

'Probudi se Italijo, vrijeme je da budeš civilizirana'

(Foto: Twitter)

Stotine tisuća prosvjednika i prosvjednica diljem Italije izašlo je ovog vikenda na ulice u znak podrške istospolnim zajednicama, uoči rasprave o zakonu koji će se naći pred parlamentom.

"Probudi se Italijo, vrijeme je da budeš civilizirana", slogan je izabran za skupove koji su održani u gotovo 100 gradova diljem  Italije, jedinoj većoj državi na zapadu gdje istospolni parovi nemaju nikakvu pravnu zaštitu po pitanjima od mirovine do roditeljstva.

Sudionici/e  skupova, od Milana na sjeveru do Palerma na jugu, nosili su zastave duginih boja, balone i budilice, kako bi pokazali/e da je vrijeme da se Italija probudi, kada je riječ o zakonu o životnom partnerstvu.

Talijanski senat će u četvrtak početi raspravu o zakonu kojim bi se legaliziralo civilno partnerstvo za istospolne, kao nevjenčane heteroseksualne parove.

Mnogi protivnici/e vide ovaj zakon kao trojanskog konja koji će voditi legalizaciji istospolnih brakova.

Država je podijeljena po tom pitanju, a protivnici/e zakona okupit će se 30. siječnja u Rimu na protestu nazvanom "Obiteljski dan", za koji se vjeruje da će okupiti desetine, čak stotine tisuća ljudi.

U srpnju prošle godine Europski sud za ljudska prava kritizirao je Italiju zbog kršenja ljudskih prava i neuvođenja zakona o životnom partnerstvu.

Političke stranke u Italiji podijeljene su u svojim redovima kada je riječ o tom zakonu, a premijer Matteo Renzi rekao je kako će članovi i članice njegove Demokratske stranke glasati po vlastitoj savjesti.

Tagovi: europa, istospolne zajednice, istospolni brakovi, italija, lgbt, protest, životno partnerstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM