Vijesti

02.03.2016. 13:00:54 - Hina/Libela

Zašto smo potpisali

'Kulturu ne može njegovati čovjek koji pripada kulturi užasa'

Foto: FB Kulturnjaci 2016

Foto: FB Kulturnjaci 2016

U utorak, 1. ožujka, u Novinarskom domu održan je prosvjedna tribina "Zašto smo potpisali" inicijative Kulturnjaci 2016, na kojem su članovi i članice inicijative zatražili/e ostavku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

 Na skupu su govorili/e potpisnici/ce peticije glumica Urša Raukar, redatelj Paolo Magelli, spisateljica Ivana Simić Bodrožić, redatelj Zvonimir Jurić, povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac, vizualna umjetnica Nika Radić, dramaturg Goran Sergej Pristaš i književnik Zoran Ferić.

Raukar je istaknula kako nikad neće zaboraviti 21. siječnja kad je za ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović. "On nema nikakve veze s kulturom i ne poznaje to osjetljivo područje", rekla je ustvrdivši i kako Hasanbegović ima rigidna esktremistička stajališta. Tijekom 20 godina bavio se revizionizmom NDH, rekla je, navodeći i da je na jednom pogrebu tvrdio kako je 1945. godina najveća hrvatska nacionalna tragedija.

"Potpisali smo peticiju za smjenu Zlatka Hasanbegovića, predali je u Vladu i čekamo da nas primi predsjednik Vlade Tihomir Orešković", istaknula je Raukar. "Peticiju smo internacionalizirali i još ćemo ju više internacionalizirati", najavila je Raukar dodavši kako zajedno s inozemnim ima 4300 potpisa.

Magelli je poručio da  kulturu ne može njegovati čovjek koji pripada "kulturi užasa". "On ima ugrađeno oko kod malog mozga i gleda untrag", rekao je. Ocijenio je kako Zagreb s ministrom Hasanbegovićem ulazi u geopolitički prostor koji od Vršave preko Budimpešte postaje sve opasniji te ustvrdio kako ova tri grada tvore "trojni pakt".

Hasanbegović pokušava, istaknula je Ivana Simić Bodrožić, uskratiti slobodu jer je bio u odboru inicijative "U ime obitelji", a ta inicijativa, ustvrdila je, pokušava sve napraviti kako bi uskratila slobodu drugim ljudima.

Foto: FB Kulturnjaci 2016

Foto: FB Kulturnjaci 2016

Redatelj Zvonimir Jurić ocijenio je kako ministar Hasanbegović vodi politiku jednoumlja i pokušava ugušiti kulturnu scenu. "On s filoustaških pozicija počinje temeljitu čistku", rekao je Jurić. Ministar Hasanbegović ne poštuje Ustav Republike Hrvatske zato što, kako je rekao, Domovinski rat smatra temeljem današnje Hrvatske. "Što ćemo onda s poviješću onih 70 ili ovih 50 godina poslije Drugoga svjetskog rata", rekao je dodavši kako tada nije bilo lako, no nije bilo jednostavno ni u Americi 50-ih godina. Ocijenio je kako Hasanbegović revizionistički tumači povijest te poručio kako ministar ne može određivati što je povijest, a što nije.

 Po riječima Nike Radić, ministar Hasanbegović u svojim javnim nastupima ne vodi dijalog, nego monologom reagira ad hominem.

Goran Sergej Pristaš je najavio nove reakcije u Hrvatskoj i inozemstvu protiv ministra Hasanbegovića, dok je Zoran Ferić čitao dijelove poeme "Jama" hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića, kojega su tijekom Drugoga svjetskog rata ubili četnici.

Tagovi: antifašizam, kulturnjaci2016, ministar kulture, ministarstvo kulture, zašto smo potpisali, zlatko hasanbegovic

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM