U fokusu

antimedijske ofenzive aktualne vlasti

Platforma 112: ‘Postavljanje Siniše Kovačića za v.d. ravnatelja HRT-a je blitzkrieg na medijski pluralizam’

Platforma 112: ‘Postavljanje Siniše Kovačića za v.d. ravnatelja HRT-a je blitzkrieg na medijski pluralizam’

Javna radio-televizija ne smije biti igračka u rukama političke većine, ali upravo tim smjerom ide nastavak antimedijske ofenzive aktualne vlasti. Blitzkriegom na HRT parlamentarna većina upravo potvrđuje da ne razumije niti podržava misiju HRT-a koja je, da podsjetimo, promicanje temelja demokracije i civilnog društva, poštivanje različitosti, poticanje tolerancije, promicanje znanja i obrazovanja. Platforma 112 stoga upozorava da je ovakav postupak izvanredne smjene Gorana Radmana i postavljanje v.d. ravnatelja Siniše Kovačića politički motiviran i proceduralno neispravan, sa samo jednom i jedinom svrhom – gušenja pluralizma na HRT-u, posebice u informativnom programu, što je predsjednik HDZ-a Karamarko i nedvosmisleno najavio kada je prije dva tjedna HRT prozvao kao polugu opozicije, kao što je njegov stranački kolega Marasović prije godinu dana najavio da će nova vlast prvo “pomesti sve s HRT-a”.

Platforma 112 podsjeća da je na razini pojedinih članica, ali i kao koalicija u suradnji sa HND-om u više navrata tijekom proteklih godina oštro prozivala i osuđivala model upravljanja ravnatelja HRT-a Radmana i njegove štetne postupke: uvođenje represivnog Etičkog kodeksa, otkaze novinarkama Gojan i Novak Srzić, ukidanje dopisništava, manevre s imovinskom karticom i netransparentnost upravljanja. Međutim, očito je da svrha hitne smjene Radmana nije sankcioniranje njegovih propusta, već je to politička kazna za profesionalni rad novinara i novinarki na HRT-u koji se, upravo unatoč nepovoljnom upravljačkom ozračju na HRT-u, svih proteklih godina, a ne samo proteklih mjesec dana otkad je na vlasti HDZ, trude i uspijevaju proizvoditi društveno relevantan, kvalitetan i politički neovisan program. 

Ovaj blitzkrieg na HRT dio je antimedijske ofenzive ove vlasti usmjerene na ključne javne institucije koji trebaju osigurati pluralistIčki i profesionalni medijski prostor. Tako je u prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i HINA-u. Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak – pluralizam i vladavinu prava, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru. Kolikogod predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Karamarko u ovome igrao istaknutu sramotnu ulogu, jednaka je odgovornost i svih drugih zastupnika vladajuće većine i članova Vlade, iz svih političkih stranaka, a posebno MOST-a te HSLS-a koji svojim glasovima osiguravaju većinu HDZ-u.

Ukoliko se drugi članovi koalicije, ali i članovi HDZ-a ne usprotive ovom blitzkriegu, na sve njih će pasti ljaga zatiranja medijskih sloboda u Hrvatskoj s dalekosežnim međunarodnim odjecima i svrstavanjem Hrvatske uz bok Poljske, Mađarske, Makedonije, Turske i Rusije – režima koji bahato zatiru i kontroliraju medije. Mandat za takvo zatiranje demokracije nemaju.