Vijesti

19.03.2016. 09:04:51 - Libela (aljazeera)

Zaštitimo novinare i novinarke

'Sigurnost i profesionalizam u opasnom svijetu'

Međunarodni institut za novinarstvo (IPI) održava svoj 65. godišnji skup pod nazivom "Sigurnost i profesionalizam u opasnom svijetu" od 19. do 21. ožujka u Dohi.

Na dva skupa glavna tema će biti hitna potreba da se zaštite novinari i novinarke, te budućnost njihove profesije.

IPI je osnovan 1950. godine kako bi zagovarao slobodu medija, a njegovi članovi i članice su aktivni u više od 120 zemalja.

"Budućnost vijesti i informativnih organizacija" će biti tema okupljanja trećeg Svjetskog medijskog summita koji će se održati od 20. do 21. ožujka.

Svjetski medijski summit je osnovala kineska informativna agencija Xinhua 2008. godine kao forum za razmatranje suradnje između medijskih institucija. Peking je bio domaćin prvog skupa 2009, a Moskva je bila domaćin drugog summita 2012. godine.

Svake godine novinari i novinarke širom svijeta bivaju metama napada zbog svog rada. Brojni novinari/ke su zatvoreni, dok su neki ubijeni.

U prvih nekoliko mjeseci 2016. godine najmanje šest novinara je stradalo tijekom obavljanja svog posla, pokazuju podaci Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u New Yorku.

Prošle godine najmanje 71 novinar/ka je ubijen/a, a 199 ih je zatvoreno.

Već četiri godine zaredom, Sirija je na vrhu liste najopasnijih zemalja za rad novinara/ki.

Sukobi, cenzure i nasilje ugrožavaju živote novinara i novinarki, a počinitelji ubojstava, nasilja i zastrašivanja često prođu nekažnjeno.

Kako se zemlje razlikuju u svom odgovoru na kršenje slobode medija, jačaju pozivi za jedinstven, globalni pristup.

U svibnju 2015. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je usvojilo rezoluciju kojom se pozivaju članice da stvore sigurno okruženje za medijske radnike i radnice.

Na obje konferencije će se razgovarati o potencijalnim mehanizmima zaštite.

Tagovi: doha, novinarstvo, profesionalizam, sloboda medija, svijet, svjetski medijski summit

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM