Vijesti

31.03.2016. 12:47:26 - Documenta/Libela

Sramotna presuda

Documenta: Presuda Šešelju najporaznija je do sada

(Foto: Hina)

Nakon što je ranije danas pred Haškim tribunalom u prvostupanjskom i nepravomoćnom presudom Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi, priopćenjem je reagirala Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Šešelj kao simbol širenja etničke mržnje i ratnohuškačke politike koja je za posljedicu imala protjerivanje desetina tisuća ljudi i ubojstva njih gotovo 905, kao i razaranja cijelih sela i vjerskih objekata, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, oslobođen je od strane MKSJ-a po svih devet točaka optužnice.

Šešeljev doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu koji se po navodima optužnice ogledao u regrutiranju dobrovoljačkih paravojnih četničkih formacija, planiranju prisilnog osvajanja teritorija u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji te u BiH, prisilnim zatvaranjem nesrba u logore gdje su bili podvrgnuti mučenjima i ubojstvima te zapaljiva i ekstremno nacionalistička retorika i ratna propaganda kojom je poticao na činjenje zločina, za sudsko vijeće suca Antonettija tek je odraz Šešeljeve političke strasti usmjerene ka podizanju morala i legitimna podrška ratnim naporima srpskih paravojnih formacija.

Konfuzna optužnica tužiteljstva, kontinuirane opstrukcije sudskog procesa te neadekvatan procesni kapacitet sudskog vijeća da se takvi pojave neutraliziraju, rezultiralo je najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) do sada. Šokirani smo odlukom koja predstavlja proturječje ustaljenoj međunarodnoj praksi te posebno izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata u Hrvatskoj i BIH. Vjerujemo da će se patnja u žalbenom dijelu postupka prepoznati i pravda u konačnici ostvariti!"

Tagovi: documenta, presuda, ratni zločini, šešelj

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM