U fokusu

Prosvjedno stajanje povodom oslobađajuće presude Šešelju

Poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve

Poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini,  Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata uz podršku Žena u crnom iz Beograda  organizirali prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras 31. ožujka u 18h, kod zdenca Manduševac, pod nazivom ‘Oslobađanje Šešelja – poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve!’. U isto vrijeme prosvjedno stajanje je održano u pred Katedralom u Sarajevu, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava pod sloganom ‘Solidarnost s civilnim žrtvama rata’. 

Današnja presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izrečena Vojislavu Šešelju s pravom je razočarala velik dio javnosti u regiji, a posebice žrtve zločina koji su Šešelju optužnicom stavljeni na teret. Iako se radi o prvostupanjskoj presudi, jasno je kako je Tužiteljstvo iznevjerilo svoj mandat i napravilo dosad neviđene propuste u iznošenju dokaza, argumentiranju i interpretiranju, kao i u pravnoj analizi. Konfuzna optužnica tužiteljstva, kontinuirane opstrukcije sudskog procesa te neadekvatan procesni kapacitet sudskog vijeća da se takvi pojave neutraliziraju, rezultiralo je najporaznijom prvostupanjskom presudom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) do sada. Efekti propusta Suda mogu biti nesagledivi po izostanak pravde za žrtve najtežih i masovnih kršenja ljudskih prava počinjenih na području nekadašnje SFRJ 1990-ih godina, stoga se još jedino možemo nadati da će u žalbenom postupku ova nepravda biti ispravljena.

Posebno ovim putem podsjećamo predstavnike institucija i političare te političarke na odgovornost koju imaju prema svim građanima i građankama. Pozivamo ih da reagiraju na govor mržnje, da se od njega ograde i da ne doprinose podizanju tenzija. Govor mržnje, poticanje nasilja ili prešutno odobravanje istoga nije i ne smije biti reakcija na nacionalističku retoriku.

Današnje akcije iskaz su solidarnosti sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima koje je današnja oslobađajuća presuda Šešelju duboko pogodila kao još jedan izostanak pravde i nepriznavanja njihove patnje.