U fokusu

od vlade traže povlačenje sporne uredbe

Civilno društvo protiv smanjivanja sredstava za najranjivije skupine

Civilno društvo protiv smanjivanja sredstava za najranjivije skupine

HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Savjet za razvoj civilnog društva pri Vladi i organizacije civilnog društva koje se brinu o potrebama osoba s invaliditetom, mladih, beskućnika i drugih ranjivih skupina od Vlade su u utorak zatražili da povuče Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. kojom bi se drastično umanjila sredstva namijenjena radu organizacija civilnog društva koja pomažu najranjivije društvene skupine.

“Od Vlade zahtijevamo da se s iduće sjednice povuče Prijedlog uredbe o raspodjeli prihoda od igara na sreću te da se odgovorno ponaša prema najranjivijim skupinama u društvu”, rekla je članica Savjeta za razvoj civilnog društva pri Vladi RH Mirela Travar

Također, od Vlade traže i da ne izigrava saborsku proceduru jer, kako je kazala, ako su u proračunu određena sredstva za rad Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva onda se mimo Sabora vladinom uredbom ta sredstva ne bi smjela smanjivati. Travar je kazala i kako, osim što od Vlade traže da se taj prijedlog uredbe ne nađe na njezinoj sutrašnjoj sjednici, traže i da Vlada taj prijedlog pošalje na Savjet za razvoj civilnog društva kako bi se ona donijela na demokratski način. 

Upozorila je kako prema njihovim informacijama, vladinim prijedlogom Uredbe sredstva namijenjena Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva srezala bi se i za oko 70 posto, odnosno više od 30 milijuna kuna.

“Predlaganje ovakve Uredbe smatramo apsolutno neprihvatljivim i zbog nepoštivanja propisane demokratske procedure i zbog toga jer bi se njezinim mogućim usvajanjem zaustavili programi namijenjeni za najslabije članove društva, posebice u vrijeme teške gospodarske i socijalne krize“, poručila je Travar.

Dodala je kako je Vlada vezano uz tu Uredbu potpuno zaobišla Savjet za razvoj civilnog društva pri Vladi RH čime je srušena dugogodišnja dobra demokratska praksa njezina donošenja koja traje već 12 godina. 

“Ovakvim drastičnim rezanjem sredstava sustav podrške za najranjivije društvene skupine, koji se izgrađivao zadnjih 15 godina, devastira se preko noći”, upozorila je. 

Travar zabrinjavajućim smatra činjenicu da se u proračunu sredstva namijenjena radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva bila predviđena pet posto većim nego do sada, upitavši se da li Vlada svojim prijedlogom Uredbe izigrava saborsku proceduru.

Nezadovoljstvo vladinim prijedlogom Uredbe izrazili su i predstavnici Saveza slijepih, Zelene akcije, Udruge MoST, Mreže mladih Hrvatske, Saveza udruga za autizam, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Saveza udruga Klubtura i ZMAG.