U fokusu

demanti ministarstva kulture

Neprofitnim medijima neće se oduzeti novac, samo će se cijela stvar malo odgoditi?

Neprofitnim medijima neće se oduzeti novac, samo će se cijela stvar malo odgoditi?

Nakon što je Faktograf.hr jučer objavio da je Ministarstvo kulture odlučilo u 2016. neprofitnim medijima uskratiti mogućnost financiranja iz fondova Europske unije, priopćenjem se oglasio i ministar Zlatko Hasanbegović. Kaže kako demantira napise o oduzimanju sredstava i naglašava da će se program “Razvoj medija zajednice” zbog izrazite kompleksnosti objaviti u 2017. godini.

Dakle, neprofitnim medijima neće se oduzeti novac, nego će ih se pustiti da čekaju još neko vrijeme. Teško nam je zamisliti da ministar nije svjestan toga kako odgoda dobivanja financija iz EU fondova znači polagano odumiranje pojedinih neprofitnih medija, ali demanti prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo kulture demantira medijske napise kako ministar dr. sc. Zlatko Hasanbegović neprofitnim medijima oduzima novac iz EU fondova.

Ministarstvo kulture priprema Pozive za više programa u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” te je sukladno pripremljenosti i kompleksnosti programa izrađen indikativni godišnji plan.

S obzirom da je program “Razvoj medija zajednice”  kompleksniji od ostalih programa koje priprema Ministarstvo kulture, predviđeno je da se Poziv za taj program objavi u 2017. godini. Napominjemo da Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga sadrži indikativni popis poziva na dostavu projektnih prijedloga i rokova poznatih u trenutku izrade plana te je podložan izmjenama i dopunama sukladno dinamici poslovnih procesa uključenih institucija.

Slijedom navedenog Ministarstvo kulture planira objaviti poziv na dostavu projektnih prijedloga za program “Razvoj medija zajednice” u 2017. godini na indikativni iznos financijske omotnice od 30.600.000,00 kn.