Vijesti

25.04.2016. 14:35:44 - Hina/Libela

Loše ocjene se nastavljaju

OESS: U Mađarskoj, Hrvatskoj i Poljskoj znatni problemi sa slobodom medija

(Foto: S.K.)

Hrvatska je među državama koje su prepoznate kao one u kojima je ugrožena sloboda medija, što se potvrdilo i na godišnjoj skupštini Europske federacije novinara (EFJ)  koja se održava u Sarajevu, kazao je u ponedjeljak Hini predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković, koji je među sudionicima ovog skupa.

"Vidljivo je bilo iz izlaganja posebne predstavnice OESS-a za slobodu medija Dunje Mijatović i naknadnih komentara sudionika da je sloboda medija i neovisnost novinara sve ugroženija u čitavoj Europi, a među zemljama u kojima je to posebice izraženo je i Hrvatska", kazao je Leković.

Istaknuo je kako je to samo potvrda onoga što HND već cijelu godinu uporno ponavlja.

Uz države u kojima je, po ocjenama OESS-a, sloboda medija dugogodišnji problem, poput Ukrajine, Turske ili Srbije, gdje još uvijek nisu istražena neka od davnih ubojstava novinara, Mijatović je na sarajevskoj konferenciji izrijekom spomenula i Hrvatsku, uz Mađarsku i Poljsku kao zemlje Europske unije u kojima postoje znatni problemi, kazao je Leković.

Konkretno, riječ je o ocjenama da je, nakon što sve prethodne vlasti u Hrvatskoj nisu učinile dovoljno za slobodu i neovisnost medija, sadašnja vlast pojačala pritiske na medije i novinare uključujući tu raspuštanje Vijeća za elektroničke medije i tretiranje javnog servisa odnosno Hrvatske radio-televizije (HRT) kao ratnog plijena kojega je vlast podredila političkim ciljevima, tvrdi predsjednik HND-a.

HND-ovoj ocjeni, kako je podsjetio, pridružila se i EFJ i Međunarodna federacija novinara (IFJ), OESS-ov ured za slobodu medija i EBU, no unatoč tome što su poslana pisma upozorenja hrvatskim vlastima nikada nitko od njih nije dobio odgovor.

"To govori o nedostatku demokratske kulture i odgovornosti političkih elita u Hrvatskoj, jer ni oporba nije ni na koji način reagirala", kazao je Leković.

Dodao je kako nakon sarajevske konferencije EFJ očekuje da međunarodne organizacije i institucije koje se bave slobodom medija pojačaju svoje aktivnosti i pojačano upozore vlasti u Hrvatskoj da je ono što čine protivno međunarodnim normama, ustavu Hrvatske i svim dokumentima na razini EU koja se tiču slobode medija i neovisnosti novinara.

Podsjećamo, prošloga tjedna i iz izvješća Reportera bez granica vidjljivo je postalo kako su slobode medija u Republici Hrvatskoj u opadanju. Više pročitajte ovdje.

Tagovi: hnd, hrvatska, mađarska, mediji, oess, poljska, saša leković, sloboda medija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM