U fokusu

71. obljetnica oslobođenja Zagreba

Trnjanski kresovi: fašizmu nema mjesta na našim ulicama!

Trnjanski kresovi: fašizmu nema mjesta na našim ulicama!

U organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba jučer su zapaljeni Trnjanski kresovi, obnovljena tradicija koja se i ove godine održala na autentičnom mjestu na kojem su prije 71 godinu narodnooslobodilačke snage ušle u naš grad koji je dotad bio pod fašističkom okupacijom. 

Tradicija Trnjanskih kresova bila je zaboravljena u protekla dva desetljeća sve dok ju Mreža antifašistkinja Zagreba prošle godine na 70. obljetnicu oslobođenja nije vratila na obale Save.

“Dolaskom partizana 8. svibnja 1945. godine Zagreb je oslobođen, a u narednim danima oslobođen je i sjeverni dio na obroncima Medvednice. Bila je to pobjeda koja je obećavala mnogo, ponajprije rodnu ravnopravnost, besplatno i svima dostupno obrazovanje, solidaran i svima dostupan zdravstveni sustav te starost bez materijalne nesigurnosti”, naglašeno je u proglasu. 

{slika}

Na jučerašnjem događanju okupilo se oko 5000 sugrađana i sugrađanki čime su jasno poručili da fašizmu nema mjesta na našim ulicama.

“Čestitamo najveći dan u povijesti Zagreba – dan njegova oslobođenja!”  

Program na nasipu trajao je od 14 sati, gdje je organiziran cjelodnevni program u suradnji s drugarskim kolektivima. Na nasipu pored kluba Močvare odvijali su se i nastupi antifašističkih i feminističkih zborova, a u nastavku večeri u Močvari je održan i tradicionalni Antifa Night.