Vijesti

31.05.2016. 12:38:02 - Hina/Libela

Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama

Zabrinjavajući rezultati: Gotovo polovica mladih smatra da je u redu biti nasilan/na u vezi

Sanja Cesar, Marija Goatti Matijević, Alma Rovis Brandić, Darko Tot, Maja Gabelica Šupljika, Višnja Ljubičić

Sanja Cesar, Marija Goatti Matijević, Alma Rovis Brandić, Darko Tot, Maja Gabelica Šupljika, Višnja Ljubičić (Foto: HINA/ Denis CERIĆ)

Gotovo polovica ispitanih učenika/ca koji/e su sudjelovali u pilot programu o nasilju u intimnim partnerskim vezama smatra da mladić ili djevojka imaju pravo udariti svoga partnera ili partnericu. Taj zabrinjavajući podatak iznesen je na jučerašnjoj konferenciji Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama, na kojoj su predstavljeni rezultati programa u kojem je sudjelovalo 330 učenika/ca iz 12 hrvatskih škola.

Čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza jer čak 47 posto mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljicama nego njemu. Također, 49 posto mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavljuje da poznaju među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje.

Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) istaknula je kako se u stavovima mladih i prepoznavanju nasilnih ponašanja vide naznake promjena, odnosno kako se oblici nasilja ipak prepoznaju, čemu je pridonijela edukacija putem brojnih programa.

Većina žena u ruralnim sredinama smatra da muškarac mora imati zadnju riječ

Obraćajući se mladima, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da partnersko nasilje u našem zakonodavstvu nije uređeno na način kako bi to trebalo biti i kako bi željeli, te upozorila na podatke policije da je u prošloj godini čak 64 posto žena bilo žrtvom nasilja. Tek 18 posto građana smatra da su žene i muškarci potpuno ravnopravni u našem društvu, 20 posto muškaraca drži da oni moraju imati zadnju riječ, a isto smatra čak 80 posto žena u ruralnim sredinama. 

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika ocijenila je kako imamo veliku razliku između deklarativnog stava o nasilju i stvarnosti. Problem je što smo još uvijek dosta patrijahalno društvo, iz čega proizlaze stereotipi o (ne)jednakosti muškaraca i žena.

U ime Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta govorio je Darko Toth istaknuvši kako možemo imati 101 program borbe protiv nasilja među učenicima/ama u školama i općenito u društvu, ali ako svakodnevno gledamo nešto sasvim drugo ti programi neće polučiti rezultate. 

"Naša je kultura, nažalost, kultura podsmjeha, a i nasilja u mnogim slučajevima", rekao je Toth, poručivši mladima da razmišljaju o ponašanjima koji nisu primjerena.

Konferencija je završna aktivnost projekta "Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima - GEAR II" koji osim CESI-ja provode organizacije iz Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske.

Tagovi: cesi, darko toth, istraživanje, maja gabelica Šupljika, mladi, nasilje među mladima, nasilje nad ženama, nasilje u vezama, nasilne veze su bezveze, nataša bijelić, rezultati istraživanja, učenice, učenici, višnja ljubičić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM