U fokusu

Hrvatska može i želi bolje

‘Hrvatska može bolje’: Šuštar mora odstupiti!

‘Hrvatska može bolje’: Šuštar mora odstupiti!

Hina

Inicijativa “Hrvatska može bolje” zatražila je odstupanje ministra Predraga Šuštara. “Ni jedna se reforma pod Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta nije provela do kraja niti je zaživjela, nego je samo opteretila obrazovni sustav, a ministar Predrag Šustar treba odstupiti ako nije spreman provesti kurikularnu reformu u skladu sa zahtjevima koje je podržalo 50.000 građana i građanki“,stoji u priopćenju inicijative.  

Podsjetimo, Šustar je nedavno izjavio kako kurikularna reforma ide dalje pod okriljem Ministarstva te se očekuje da će razriješiti članove/ice ekspertne radne skupine jer je poručio da ne želi da se taj proces personalizira. Inicijativa ističe da je namjera da se reforma stavi pod okrilje MZOS-a izravno kršenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, po kojoj je za provedbu cjelovite kurikularne reforme zadužena ekspertna radna skupina, koju je vodio Boris Jokić.

Članovi i članice inicijative Šuštara smatraju krivim za politizaciju procesa izrade cjelovite kurikularne reforme, koja je dovela do ostavke Jokića i članova i članica ekspertne skupine, odugovlačenje stručne rasprave i dovođenje u pitanje eksperimentalne provedbe kurikularne reforme u školskoj godini 2016./2017., što se Vlada obavezala Europskoj komisiji u svom planu Nacionalnih reformi u 2016. godini. “Osim toga, Šustarovo ignoriranje provedbe Strategije znanosti, obrazovanja  i tehnologije ugrožava povlačenje 511 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2016. – 2020., namijenjenih reformi i razvoju obrazovanja, znanosti i tehnologije, posebice reformi strukovnog obrazovanja i cjelovitoj kurikularnoj reformi.”, naglašavaju u inicijativi. 

“Za razliku od Šustara koji je svojim (ne)radom pokazao kako ne zna i ne može bolje, Hrvatska je pokazala da može bolje jer je po prvi put u 25 godina imala depolitiziranu provedbu reforme koja se bazirala na stručnosti i transparentnosti te koja je dolazila iz same baze – učitelja/ica i praktičara/ki, te da želi bolje što je dokazalo 50.000 građana i građanki koji su izašli na ulice hrvatskih gradova”, navodi se u priopćenju inicijative.