Vijesti

10.06.2016. 15:50:06 - Libela

Zagreb pride 2016.: 'Još Hrvatska ni' propala'

Na čelu 15. Povorke ponosa bit će zapaljena zastava!

(Foto: Facebook događaja)

Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride održava se sutra, u subotu, 11. lipnja od 15 sati, a okupljanje počinje na Rooseveltovom trgu ispred "Mimare".

Ovogodišnji Povorka pod nazivom "Još Hrvatska ni' propala" održat će se u jeku napada na izborene slobode svih građanki i građana Republike Hrvatske

Tema ovogodišnje povorke je upravo obrana izborenih sloboda, s posebnim naglaskom na sljedeće slobode: slobodnu svake žene da sama donosi odluke o svom tijelu bez straha i srama, slobode svih medija da stvaraju i pišu bez straha od cenzure, slobode svih trans i rodno varijantnih osoba da se mogu slobodno kretati i da mogu samostalno birati vlastiti spolni i rodni identitet. Također, ovogodišnja povorka zahtjeva stvarnu slobodu za sve LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane te se traži nastavak cjelovite kurikularne reforme. "Želimo da stručnjaci i stručnjakinje slobodno rade svoj posao, bez pritisaka koji im stvaraju vjerski i politički ekstremisti – želimo da građanski odgoj i učenje o ljudskim pravima budu dio školskog programa!", naglašavaju iz organizacije povorke. 

Program 15. Povorke ponosa 

Svi sudionici i sudionice povorke će se okupiti u 15 sati na Rooseveltovom trgu, ispred Mimare. U 15:30 će Petra Tomašić i Antonio Dominik iz Zagreb Pridea pročitati proglas ovogodišnje manifestacije, a LeZbor će izvesti nekoliko hrvatskih budnica. Između 16 sati i 17 sati povorka kreće centrom grada po trasi dugoj 2.3 km, sljedećim trgovima i ulicama: Rooseveltov trg - Trg maršala Tita, Frankopanska ulica, Ilica, Trg bana Josipa Jelačića, Ulica Nikole Jurišića, Draškovićeva ulica, Šoštarićeva ulica - Ulica Ribnjak - Park Ribnjak.

Predviđena su kraća zaustavljanja na ruti povorke. U Povorku se može ući bilo gdje na njezinoj ruti, a organizatori i organizatorice očekuju da bi se najveći broj ljudi mogao uključiti u povorku u prelasku preko Trga bana Jelačića.

Završna točka bit će park Ribnjak, gdje se očekuje da će povorka doći oko 17 – 17:30 sati, nakon čega slijede kratak pozdravni govor i glazbeni nastup. Zatim je na redu središnji govor, a od 18 do 19 sati okupljene očekuje koncert ABOP. Riječ je o kratici za "After je bolji od partija", a sastoji se od pet glazbenika koji su posuđeni od Elementala, Pipsa, Kriesa, Mayalesa, Sinesteta i Pridjeva.

Zastava Zagreb Pridea koju su nepoznati počinitelji 5. lipnja pokušali zapaliti na središnjem gradskom trgu, nosit će se na početku kolone.

Ruta Povorke ponosa 2016.

Ruta Povorke ponosa 2016.

Povorka ponosa ne bi bila ista da je ne podržavaju brojni građani i građanke Republike Hrvatske i dijaspore svojim donacijama ili pak koračanjem s LGBTIQ osobama. Stoga, iz Zagreb Pridea pozivaju sve nas da i ove godine dođemo podržati svoje sugrađanke i sugrađane u izgradnji sigurnijeg i slobodnijeg društva! 

Tagovi: antonio dominik, još hrvatska ni propala, le zbor, lgbt aktivizam, mimara, obrana izborenih prava, petra tomašić, povorka ponosa, zagreb pride, zapaljena zastava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM