U fokusu

Ilčiću je civilno društvo bolesno – zato bi njegove sestre u Savjet za razvoj civilnog društva

Ilčiću je civilno društvo bolesno – zato bi njegove sestre u Savjet za razvoj civilnog društva

Hina

Ured za udruge objavio je danas “Privremenu listu kandidata i kandidatkinja za člana i zamjenika šestog saziva Savjeta za razvoj civilnog društva iz reda organizacija civilnog društva, prema područjima djelovanja”, a među kandidatima i kandidatkinjama svakako se ističu sestre saborskog zastupnika Hrasta Ladislava Ilčića koji je nedavno u Hrvatskom saboru civilno društvo nazvao bolesnim. Marija Ćurlin i Kristina Pavlović kandidirale su se kao zamjenica, odnosno, članica Savjeta i to iz područja djelovanja ‘skrbi za djecu’.

{slika}

Zanimljivo je primjetiti kako ovoga puta svoje kandidate ima i udruga (koja je ujedno i politička stranka) U ime obitelji i to Ivana Munjina te Anu Mariju Husak, u području djelatnosti ni više ni manje nego ‘Demokratizacije, vladavine prava te razvoja obrazovanja”.

Iz područja djelatnosti “Zaštite i promicanja ljudskih prava” Hrvatski helsinški odbor predao je svoje kandidate Igora Peternela i Brunu Čavića.

Po isteku roka za prigovore, nakon što Povjerenstvo razmotri opravdanost eventualnih prigovora formira se konačna lista važećih kandidatura i otpočinje glasovanje za predložene kandidate. Ured za udruge pripremit će i na svojim internetskim stranicama objaviti glasačke listiće, a pojedina udruga može glasovati samo za jedan par kandidata (član/zamjenik člana) i to isključivo u području u kojem udruga djeluje. Glasovanje će se odvijati isključivo slanjem glasačkih listića i druge potrebne dokumentacije putem pošte, a trajat će 15 dana. Nakon prikupljenih i prebrojanih glasova, utvrdit će se konačni prijedlog kandidata za članove i zamjenike članova novog saziva Savjeta iz reda organizacija civilnoga društva, koji će se predložiti Vladi na usvajanje, navodi se na stranicama Ureda za udruge.

O nedavnom raspadu Savjeta za civilno društvo u proteklome sazivu nakon što je na telefonskoj sjednici izglasana Uredba o kriterijima za utvrđivanje korisnika/ca i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za ovu godinu možete više pročitati u intervjuu s Mirelom Travar ovdje.