U fokusu

Sindikat i Radničko vijeće Glasa Istre traže ukidanje cenzure

Sindikat i Radničko vijeće Glasa Istre traže ukidanje cenzure

Hina

Predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Radničkog vijeća u Glasu Istre uputili su u četvrtak slovačkom Joj Media Houseu, većinskom vlasniku Glasa Istre, pismo u kojem traže da ukine cenzuru u tom dnevnom listu.

Sindikat i Radničko vijeće ističu da promjena većinskog vlasnika Glasa Istre novine d.o.o., izdavača dnevnog lista Glas Istre, “nije promijenila navike cenzora koji pod krinkom uređivanja i dalje cenzuriraju novinske tekstove”.

Kao primjer toga navode “drastično osakaćeni izvještaj sa suđenja Mirku i Vinki Cetinski”, u djelu kada je novinar prenio izjave Igora Brajkovića, bivšeg udjelničara, bivšeg glavnog urednika i bivšeg urednika deska Glasa Istre. Brajković je svjedočio o akterima koji su bili uključeni u preuzimanje Glasa Istre d.o.o., tvrtke koja je u stečaju već šest godina, a iz koje je prenijeta poslovna djelatnost izdavanja i prodaje novina na dvije tvrtke kćeri.

Cenzor je iz novinarskog teksta uklonio najzanimljivije detalje oko preuzimanja tvrtke Glasa Istre d.o.o., pogotovo u djelu gdje se pojašnjava uloga donedavnog većinskog vlasnika Glasa Istre, Novog lista i Zadarskog lista Alberta Faggiana, nekadašnjeg većinskog vlasnika Novog lista Roberta Ježića, nekadašnjeg istarskog župana Ivana Jakovčića i vlasnika Kermas ulaganja Danka Končara, kaže se u pismu.

Izbačena je Brajkovićeva izjava da je u vrijeme Ježićevih pregovora s Upravom Glasa Istre Faggian dao ponudu 10 posto nižu od dogovorene cijene s Ježićem, kao i da je u prodaju udjela Glasa Istre bio upleten i župan Jakovčić. Izbačen je i čitav pasus u kojem je Brajković iznio što je poduzeo kada su Jakovčić i Faggian blatili njegovo ime pred Končarom. Brajković je na suđenju ispričao kako se Faggian kasnije dočepao Glasa Istre, te da je i Jakovčić uvijek imao aspiraciju dokopati se tog dnevnog lista, tvrdi se u pismu.

Traži se smjena glavnog urednika Borovečkog

Iako Faggian više nije vlasnik tog medija, a Jakovčić je postao eurozastupnik i s mjesta župana prešao raditi u tvrtku Danka Končara, njihov utjecaj na uređivačku politiku Glasa Istre i dalje je itekako vidljiv, pogotovo novinarima Glasa Istre, naglašava se.

Stoga podružnica Sindikata novinara Hrvatske i predstavnici Radničkog vijeća u Glasu Istre pozivaju predstavnike Joj Media Housea da razriješe urednike-cenzore koji su postavljeni na te pozicije otkako je Faggian prije šest godina preuzeo Glas Istre.

Tražimo da se novinari jedinog istarskog dnevnog lista oslobode okova koje im je postavio Faggian otkako je u svibnju 2010. imenovao za glavnog urednika Ranka Borovečkog, koji u tri izjašnjavanja o povjerenju nikad nije dobio podršku većine novinara koji su pristupili izjašnjavanju”, navodi se u pismu.