U fokusu

Prosvjedi diljem zemlje

Prosvjedi protiv neoliberalnih reformi obrazovanja u Meksiku

Prosvjedi protiv neoliberalnih reformi obrazovanja u Meksiku

Maksički predsjednik, Peña Nieto, pokrenuo je reforme obrazovanja 2013. godine i od tada učitelji i učiteljice iz CNTE sindikata prosvjeduju na javnim mjestima diljem zemlje, tražeći da Vlada odustane od novog zakona.

Prošle su nedjelje prosvjedi postali nasilni u južnoj državi Oaxaca, kada je 12 učitelja/ica ubijeno tijekom prosvjeda protiv neoliberalnih reformi od strane sigurnosnih snaga nakon što su blokirali prometnice kojima se prevozi gorivo. Nasilje su osudile brojne ljudskopravaške organizacije diljem svijeta.

Protesti su započeli 2013. godine kada je Nieto predstavio sveukupno 11 neoliberalnih strukturnih reformi u prvih 20 mjeseci svoje vlade, od kojih je reforma obrazovanja bila prva. No, prosvjedi i opći štrajk su započeli u svibnju prošle godine, kada je Vlada odbila pregovarati s učiteljima/icama.

Jedna od glavnih pritužbi učitelja/ica tiče se standardiziranih načina testiranja učitelja/ica kao ključnog načina za određivanje tko je kvalificiran za podučavanje u sistemu javnog školstva, koje nameću međunarodne organizacije poput Svjetske banke i OECD-a, a koji nisu u stanju prepoznati posebno znanje potrebno za podučavanje u ruralnim područjima i autohtonim zajednicama.

Uz to, iz Ministarstva obrazovanja navode kako će odbiti učitelje/ice koji/e odbiju izaći na testiranja. Daljnje reforme uključuju i eliminirati moć koju sindikati imaju u zapošljavanju.

{slika}

John M. Ackerman, autor i analitičar, ističe kako su reforme pokušaj da se “odbaci revolucionaran tradicija koja je prisutna u obrazovanju od ranih 20-ih godina prošlog stoljeća”.

Prosvjedi su se proširili diljem zemlje s tisućama studentskih, civilnih i ženskih organizacija koje su dale podršku učiteljima i učiteljicama. Prosvjednici i prosvjednice su izvikivali/e “Maestro, aguanta! El pueblo se levanta!” (Učitelji/ice, izdržite! Ljudi ustaju!), i “Entonces, lucha! Lucha! Lucha! No dejes de luchar! Por un gobierno obrero, campesino y popular!” (Borite se! Borite se! Borite se! Nemojte se prestati boriti! Za radnike/ice, građane/ke i popularnu vladu!)

Za iduću je nedjelju planiran veliki prosvjed diljem zemlje protiv autoritarnosti vlade Enriquea Peñe Nieta, koji je, prema posljednjim anketama, jedan od najnepopularnijih predsjednika u povijesti Meksika.