U fokusu

U turskoj je uhićeno najmanje 6000 osoba

Čistke u Turskoj, Erdogan sam iscenirao udar?

Čistke u Turskoj, Erdogan sam iscenirao udar?

Hina

Tijekom pokušaja državnog udara u Turskoj je poginulo najmanje 290 osoba, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Vlasti odane predsjedniku Tayyipu Erdoganu do sada su uhitile oko šest tisuća ljudi. Nakon udara, osim uhićenja, Erdogan je krenuo s “čistkom” državnih tijela. Danas je 8777 osoba smijenjeno s dužnosti, uključujući 7899 pripadnika policije i snaga sigurnosti.

U subotu je smijenjeno 2700 sudaca, što je naišlo na osudu međunarodnih sudačkih udruga koje su priopćile da vojni udar nije prihvatljiv put da bi se promijenila legitimno izabrana vlada, ali da ih brine vijest o smjeni sudaca za koje za sada ne postoje dokazi da su na bilo koji način bili uključeni u nasilno svrgavanje vlasti.

Uz sve, Erdogan je u subotu najavio i da bi parlament mogao raspravljati o primjeni smrtne kazne, što je naišlo na osudu Europske unije. 

“Ne možemo ni zamisliti uvođenje smrtne kazne u zemlji koja nastoji ući u Europsku uniju. Moramo danas biti vrlo odlučni i poslati poruku da osuđujemo državni udar, ali da se u odgovoru na njega mora poštovati vladavina prava”, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didiere Reynders.

Za urotu Erdogan optužuje klerika Fethullaha Gulena te traži da ga SAD izruči. On, pak je rekao da će poštovati eventualnu presudu o izručenju iz Sjedinjenih Država ali je kazao da je predsjednik Erdogan sam inscenirao puč.  

S tom se tvrdnjom slažu i mnogi/e diljem Turske, ali i svijeta. Smatraju da će ovaj puč, iz kojeg izlazi kao pobjednik, Erdogan iskoristiti da učvrsti svoju poziciju i do kraja uništi ostatke demokracije u zemlji.

Dopisnik Politica Ryan Health tvrdi da su turski izvori događaj u petak navečer prozvali lažnim pučom i lažnim ratom za demokraciju. Nadodaju da ćemo vjerojatno svjedočiti prijevremenim izborima, na kojima će Erdogan pokušati pridobiti većinski broj glasova. To će mu vjerojatno osigurati 10 do 15 godina autoritarnog vladanja, postat će izabrani diktator. 

Osvrt na situaciju u Turskoj možete čitati i u postu Dilâre Gürcü