U fokusu

'očitujte se prije nedjelje'

Autonomna ženska kuća uputila strankama zahtjeve o sprječavanju nasilja nad ženama

Autonomna ženska kuća uputila strankama zahtjeve o sprječavanju nasilja nad ženama

Autonomna ženska kuća Zagreb

Nevladina organizacija Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) zatražila je od političkih stranaka da se prije nedjeljnih izbora izjasne kako će se, u slučaju izborne pobjede, zauzeti za sprječavanje nasilja nad ženama.

U zahtjevima upućenim strankama (SDP, HDZ, BM365, Živi zid i Most)  zatraženo je očitovanje o Konvenciji Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za koju AŽKZ traži da ju Sabor ratificira na početku radnog dijela zasjedanja. Aktivistice traže i da se u stavke državnog proračuna uvrsti financiranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta.

Stranke bi trebale odgovoriti i na pitanje – zašto Hrvatska nema zakon koji bi u punom opsegu zaštitio visokotraumatizirane žene i njihovu djecu putem usluga skloništa i savjetovališta dok istodobno imamo zakone o vrijednosnim papirima, golfu, lovstvu….

U pismu strankama upozoravaju kako “direktan rad s visokotraumatiziranim ženama i djecom u autonomnim ženskim skloništima i savjetovalištima nužno je sustavno, kontinuirano i dostatno financirati iz proračunskih sredstava RH”, te da će se u suprotnom  izravno pridonijeti zatvaranju skloništa i savjetovališta.

“Visokotraumatizirane žene  koje su preživjele partnersko nasilje čine natpolovičnu većinu biračkoga tijela”, ističu aktivistkinje u pismu te pozivaju stranke  da zauzmu stav prema navedenim zahtjevima, te im pismeno odgovore jesu li spremni ispuniti njihove zahtjeve ako na parlamentarnim izborima osvoje većinu.