U fokusu

elementi mogućih kaznenih djela

DORH pokrenuo izvide nakon molitvenog okupljanja ispred bolnice u Vukovaru

DORH pokrenuo izvide nakon molitvenog okupljanja ispred bolnice u Vukovaru

Facebook: 40 dana za život - Vukovar

Vukovarsko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je u četvrtak izvide vezano za slučaj okupljanja kontroverzne inicijative 40 dana za život ispred Opće županijske bolnice Vukovar, kako bi utvrdilo elemente mogućih kaznenih djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

Tužitelistvo ne navodi o kakvim je mogućim kršenjima zakona riječ, odnosno što će istražiti.

Podsjetimo, iz tamošnje bolnice im je netko očito dojavljuje kada su zakazani termini za legani medicinski zahvat abortus, čime se krši pravo na privatnost pacijentica. Zatim vjerski fundamentalisti i fundamentalistkinje putem svoje Facebook stranice poziva simpetizere i simpatizerke da im se pridruže u točno određeno vrijeme da dočekaju pacijenticu uoči zakazanog termina za zahvat. Zatim su tijekom dana i realizirali ‘doček kraljeve kćeri’. Također su objavili i fotografiju jedne takve molitve na kojoj se vidi i medicinsko osoblje koje u kutama, dakle tijekom radnog gremena, moli zajedno s kršćanskim aktivistima. {slika}

Obnašateljica dužnosti ravnatelja vukovarske bolnice Vesna Bosanac izjavila je kako je potrebno  poštovati zakon o pravima zaštite pacijenata. Rekla je također da su molitelji bili izvan bolničkoga kruga, dok je upravu bolnice zadužila da provjere je li bilo ugrožavanja diskrecije i prava pacijenata.

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Ženska mreža Hrvatske oštro su osudile aktiviste i aktivistkinje inicijative “40 dana za život” koji/e su se okupili/e u srijedu ispred vukovarske Opće bolnice kako bi molili/e za spas nerođene djece. 

“Ženska mreža Hrvatske zaprimila je dana 04.10.2016. pritužbe vrlo uznemirenih građanki da se unutar i izvan bolničkog kruga Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice nalaze osobe koje su postavile transparente na kojima su vidljive oznake ekumensko molitvene Inicijative 40 dana za život“, priopćile su iz ŽMH.

“Navedene osobe glasno su molile. Unutar bolničkog kruga postavljen je i štand s istim sadržajima za kojim je cijelo vrijeme bila prisutna jedna osoba koja je navedeni sadržaj distribuirala. Dana 05.10.2016. u medijima je objavljena informacija da je vukovarski ogranak navedene Inicijative na svojoj Facebook stranici dana 04.10.2016. u 00:09 sati objavio poziv na akciju protiv žene za koju su saznali da dolazi izvršiti legalno inducirani pobačaj u vukovarsku bolnicu te su tom prilikom uputili javni poziv svim moliteljima da se okupe u što većem broju ispred vukovarske bolnice da joj pomognu “izabrati život”, navode iz ŽMH.

Pripadnici Inicijative i drugih srodnih skupina i pojedinaca uzeli su si pravo da protupravno, silom, nameću drugima svoja vjerska osjećanja izravnim, javnim napadima i progonima namjerno im nanoseći teške duševne boli i patnju, izlaganje života i ugrožavajući njihov dignitet, prava i slobode. Povredama i ugrožavanju opisanih osobnih sloboda i prava žena na legalno induciran prekid trudnoće kao dosegnutu civilizacijsku tekovinu i dio društvene vrijednosti zajamčene i zaštićene zakonom odazvali su se brojni specijalisti ginekologije i odgovorne osobe u tim javno-zdravstvenim ustanovama koje su kao prihvatljivu mjeru prihvatile isticanje prigovora savjesti svojih zaposlenika unatoč protupravnom postupanju i nespojivosti sa svrhom rada i nadležnosti.Takvo postupanje predstavlja sustavno nasilje nad ženama za koji se Republika Hrvatska opredijelila da će ga suzbijati, odgovorne progoniti i u konačnici nasilje nad ženama kao takvo ukloniti. Stoga, zahtijevamo hitnu reakciju uklanjanja okupljenih, štandova i ostalih materijala u okviru KBC Sestre milosrdnice i uopće u okviru i okruženju bolnica gdje se nalaze ginekološki odjeli kako bi se zaustavilo krše ustavom zajamčena prava i slobode žena i uopće dostojanstvo i dignitet svih žena u Republici Hrvatskoj. Zahtijevamo odgovornost čelne osobe KBC Sestre Milosrdnice i svih drugih bolnica koje omogućavaju svojim zaposlenicima i zaposlenicama kolektivi prigovor savjesti za sastavni dio posla koji obavljaju, a da istovremeno ne osigurava zamjenu čime onemogućavaju žene na zakonit prekid trudnoće ili žene upućuju u druge bolnice na koje istovremeno prebacuju sastavni dio vlastitih radnih zadataka, ali i savjesti”, zaključile su iz Ženske mreže Hrvatske.