U fokusu

40 dana za život

Moje tijelo, moj izbor: šibenske aktivistkinje poručile da je dosta molitvenog maltretiranja

Moje tijelo, moj izbor: šibenske aktivistkinje poručile da je dosta molitvenog maltretiranja

U ponedjeljak navečer je na zidu ispred šibenske bolnice osvanuo natpis “Moje tijelo, moj izbor”, jasna poruka dežurnim dušebrižnicima/cama koji ispred spomenute bolnice mole u sklopu inicijative “40 dana za život”, prenosi HRT. Za natpis su zaslužne aktivistkinje iz Antifašističke fronte žena.

Žene koje su danas molile ispred bolnice nisu htjele komentirati natpis, rekavši kako im nitko ništa loše nije napravio. “Vi radite svoj posao, a mi se ovdje molimo”, izjavile su žene novinarima/kama i nastavile s molitvom protiv pobačaja.

Podržavatelji/ice molitvene inicijative “40 dana za život” već se tjednima okupljaju ispred bolnica u hrvatskim gradovima, narušavajući tako privatnost žena koje dolaze na pobačaj, ali i ostalih pacijenata/ica bolnice.

Situacija je eskalirala nakon što su iz inicijative doznali/e za ženu koja je došla napraviti pobačaj u vukovarsku bolnicu i to javno objavili/e na Facebook stranici.

U Šibeniku su aktivistkinje te inicijative pred bolnicom napale novinara Radio Ritma Valerija Baranovića te mu istrgnule mikrofon iz ruke. Policija je prvotno utvrdila da nema elemenata prekršaja, no naknadno je, nakon konzultacija s Državnim odvjetništvom, utvrdila da je počinjen prekršaj.