U fokusu

Objavljena publikacija

Pogled prema različitim obiteljima

Pogled prema različitim obiteljima

Rode

U okviru projekta Kaleidoskop kojeg provodi udruga Roda s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja, te sa suradnikom Zagreb Pride, objavljena je publikacija “Pogled prema različitim obiteljima”.

“Kada bi sve oko nas bilo isto i kada bismo mi svi bili isti, naš planet bio bi jednolično i zasigurno dosadno mjesto za život. Srećom, sva sila različitosti oko nas obogaćuje naše živote i čini ih uzbudljivima. Većina nas rado upoznaje različite države i gradove, kulture i jezike, raznolikost prirode i ljudskih postignuća. Međutim, kada je riječ o obitelji, još uvijek teško prihvaćamo različitosti i za većinu je obitelj zajednica koju čine djeca i njihovi biološki roditelji. Pa ipak, neke obitelji su mnogobrojne, a neke čine samo dijete i jedan roditelj. U nekim su obiteljima svi članovi iste boje kože, a u nekim – različite. Kakva god bila obitelj po obliku, broju članova i boji kože, za dijete je ona najljepše i najbolje mjesto na svijetu ako mu pruža sigurno okruženje u kojemu se članovi obitelji podržavaju i vole“, navode autori/ice publikacije. 

Autori i autorice ove publikacije kroz analizu pravnoga okvira, obrazaca u javnim ustanovama kojima se roditelji najčešće obraćaju kako bi ostvarili neka svoja prava te kroz analizu nastavnoga materijala za prva četiri razreda osnovne škole, sastavili/e su preporuke namijenjene donosiocima/teljicama odluka, ali i civilnome sektoru i institucijama. Smatraju da bi usvajanje tih preporuka dovelo do institucionalnoga unapređenja prava različitih obitelji, ali i njihova subjektivnoga osjećaja veće pravne sigurnosti. 

Publikaciju “Pogled prema različitim obiteljima – Jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara” možete pronaći na kraju ovog teksta ili u uredu udruge Roda, u Žerjavićevoj 10 u Zagrebu.