U fokusu

nasilje iz mržnje

Homofobni napad u Super Superu: Dosta je prešutnog odobravanja nasilja Vlado RH!

Homofobni napad u Super Superu: Dosta je prešutnog odobravanja nasilja Vlado RH!

Zagreb Pride najoštrije osuđuje današnji napad suzavcem na LGBTIQ party koji se održavao u zagrebačkom klubu Super Super. Ovaj čin nasilja iz mržnje rezultirao je s nekoliko ozlijeđenih osoba koje su panično pokušale napustiti prostor kluba.

Zagreb Pride zahtijeva od  policije da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za ovaj gnjusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj.

Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv Ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade Republike Hrvatske. Zagreb Pride je već prije upozoravao o nereagiranju Vlade na fašističke ispade razbijanjem ploče u Jasenovcu, kao i na suzdržanost Vlade u osuđivanju bilo kojeg oblika pozivanja na mržnju. Jučerašnji napad zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja.

Stoga, ovim putem pozivamo premijera Plenkovića, ministra Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva.

Mi se nećemo predati u borbi za naša ljudska prava, nas nećete ušutkati suzavcem kao što ste pokušali 2002. godine i kao što ste pokušali sada. Pravda i ljubav su na našoj strani i ponosno ćemo svi koračati, ne samo 10. lipnja na 16. Povorci ponosa, nego svaki dan izvan naša četiri zida. Mržnja nikada neće moći pobijediti ljubav!